Må betale svindyrt pipegebyr

DYR PIPETILLATELSE: Syd-Mork ved Aas gård.

DYR PIPETILLATELSE: Syd-Mork ved Aas gård.

Artikkelen er over 2 år gammel

Fylkesmannen mener det ikke var «åpenbart urimelig» av kommunen å ta 11.672 kroner for å behandle en pipesøknad.

DEL
Thomas N. Fearnley søkte i fjor Nittedal kommune om å få sette ned stålrør i to gamle piper på Syd-Mork ved Aas gård, etter pålegg fra brannvesenet. Kommunen beregnet at den brukte åtte timer for å sjekke at alt var i orden, som gjorde at byggesaksgebyret landet på 11.672 kroner.

Fearnley klaget til Fylkesmannen, men har nå fått avslag.

– Fylkesmannen finner at det ilagte gebyret ikke kan anses som «åpenbart urimelig» etter kommunens betalingsregulativ, står det i det endelige vedtaket.

Innom mange hender

Fearnley fant det vanskelig å tro at kommunen trengte åtte timer for å se på noen tegninger. Selve tiltaket; å sette ned stålrør i to piper, tok sju timer inkludert lunsj, sa Fearnley til Varingen tidligere i år.

Rådmannen forklarer tidsbruken slik:

– Ved beregning av antall timer regner vi all tid som går med til både innregistrering av søknad, saksbehandlers behandling, leders behandling og fakturering. I tillegg omfatter gebyret eventuelt etterarbeid med igangsettingstillatelse og ferdigattest.

Fylkesmannen stiller spørsmålstegn ved om kommunen kan ta hensyn til ikke utførte etterarbeider i gebyrkalkylene, men lar ikke det overskygge konklusjonen:

– Fylkesmannen forstår kommunen slik at det i denne saka rent faktisk er brukt åtte timer på å behandle de to søknadene.

Fikk kvantumsrabatt

Nittedal kommune er fra før herostratisk berømt for å ha landets høyeste byggesaksgebyr, tidligere i høst gnidd inn av Forbrukerrådet med videoen «Her er kommunen som tar 400% mer betalt for en byggesøknad enn snittet».

Fearnley kan trøste seg med at etter at han fikk pipegebyret beregnet, så har kommunen skrudd opp timesatsen med 20 prosent.

Kommunen opplyser også at Fearnley fikk kvantumsrabatt. For å behandle den første pipesøknaden beregnet kommunen at det tok fem timer. For å behandle den andre søknaden, som var identisk med den første, ble det fakturert kun for tre timer.

Artikkeltags