Glittre barnehage sikret videre drift

REDDET: Styreleder Silje H. Ranstorp (foran), styremedlem Tonje Marka (bak f.v.) og styrer Guro Kihl Bech har vært med på å berge Glittre barnehage.

REDDET: Styreleder Silje H. Ranstorp (foran), styremedlem Tonje Marka (bak f.v.) og styrer Guro Kihl Bech har vært med på å berge Glittre barnehage. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

I sommer stengte den forrige eieren dørene. Nå har foreldrene berget skuta, og pila peker oppover for barnehagen på Glittre.

DEL

Det er høstfest i den gamle overlegeboligen på Glittre, og foreldre og barn inntar middagen sammen. Tirsdag dufter hele huset av hjemmelaget grønnsakssuppe. Flere av ingrediensene har barna dyrket i hagen, og snart får de levert 10 daglige egg fra egne høner. Mørke skyer er snudd til reneste idyllen, takket være en gedigen redningsaksjon fra foreldrene.

HØSTFEST: Foreldre og barn får servert grønnsakssuppe i barnehagen. F.v. Olafur Johnsson, Anna Birna (4), Eivind Ørn (7), Mille (5) og Maria Horsevad.

HØSTFEST: Foreldre og barn får servert grønnsakssuppe i barnehagen. F.v. Olafur Johnsson, Anna Birna (4), Eivind Ørn (7), Mille (5) og Maria Horsevad. Foto:

Ribbet

Det tok dem fjorten dager å gjenreise barnehagen etter at den tidligere eieren hadde trukket seg ut. 1. august kunne de ønske barn og foreldre velkommen tilbake, nå til en foreldredrevet barnehage.

I midten av juli avviklet barnehagekjeden Ulna AS virksomheten etter å ha drevet med årlig underskudd siden de overtok i 2013. Ulna slet også med å rekruttere nye barn til barnehagen. Da de la ned i sommer, tok de med seg inventar, kunnskap og dokumentasjon.

– De tok virkelig med seg alt; leker, stellebord, kjøkkenting og annet utstyr. Det var absolutt ingenting igjen her, sier styreleder Silje Hagen Ranstorp.

Hun forteller at Ulna heller ikke ville dele søkerlister eller annen informasjon med foreldrene som skulle overta driften. På kort tid klarte foreldrene allikevel å samle sammen alt de trengte. En del av utstyret hadde de allerede anskaffet tidligere på året, all den tid de så hvor veien bar.

– Vi startet innsamlingen på forhånd og fikk ordnet med midlertidig lagring. Nytt inventar har vi funnet på Finn, og noe fikk vi kjøpt fra Oterstien barnehage da de la ned. I tillegg har vi arvet mye utstyr, og folk har donert diverse ting, sier hun videre.

Alt på stell

Glittre barnehage har i dag full dekning med sine 25 barn. For det kommende året ser det også lyst ut, og økonomien er stabil.

– For øyeblikket har vi en ledig plass i avdelingen for de eldste barna. Vi har fem førskolebarn, så til høsten blir også deres plasser ledige, men vi har allerede venteliste, sier Ranstorp.

– Vi har lagt mye i markedsføring av barnehagen. Dessuten har vi kommet med på kommunens løpende opptak, og vi har fått hele ti nye barn i høst, sier styrer Guro Kihl Bech.

Foreldregruppa som har overtatt, driver på frivillig basis. Ingen verv er lønnet, og et eventuelt overskudd skal komme barna og de ansatte til gode. Når det gjelder videre bruk av lokalene, som nå eies av Glittre Invest, er også dette avklart. De nye eierne av Glittreklinikken er positive til barnehagen, og ny leiekontrakt er allerede skrevet.

Merkevarebygging

Det nye styret har vært opptatt av å lage en tydelig profil og markedsføre barnehagen, og de gjør nå et godt stykke merkevarebygging for å appellere til fremtidige søker.

– Vi har ikke hatt noe renommé, og mange har nok trodd at vi har vært en ren bedriftsbarnehage for Glittreklinikken. Derfor trenger vi å markedsføre oss. Det har vi gjort med blant annet en reklamefilm på Facebook. Vi har også laget flyere, som vi har delt ut og hengt opp overalt, sier styrelederen.

Hun forklarer at de ønsker å profilere seg som en barnehage med lite institusjonspreg og desto mer særpreg. De ønsker dessuten å fremstå med grønt fortegn.

– Beliggenheten er tilbaketrukket, med skogen som nærmeste nabo. Vi har fire mål tomt rundt huset, med egen grønnsakshage. Like ved har vi en gapahuk til disposisjon. Ti høner har vi også fått på plass. De har allerede begynt å verpe, så snart kan vi sanke ti egg om dagen, forteller hun.

– Vi skal ikke kopiere andre, men ønsker heller å fremheve det som er spesielt ved vår barnehage. Den skal være miljøvennlig og bærekraftig. Vi skal dyrke frukt og grønnsaker til eget bruk og lære barna å ta vare på seg selv, hverandre og naturen, skyter styreren inn. Hun forteller samtidig at de har som mål å oppnå miljøsertifiseringen "Grønt flagg" i 2018.

Gedigen dugnad

For styret og mange av foreldrene har det vært en jobb ved siden av daglig jobb å få barnehagen på fote igjen.

– Det var jo litt skummelt å skulle overta, men avgjørelsen var enstemmig, og vi hadde tro på at det skulle gå. Alle foreldrene har bidratt, og vi er så heldige å ha med oss folk med ulik erfaring og bakgrunn. Vi spiller på hele gruppa, og med det har vi uante ressurser. Foreldre har malt og jobbet, og uten deres innsats hadde dette aldri gått. Det har vært en massiv dugnad, men det føles godt å kunne påvirke som foreldre, sier hun.

EGNE HØNER: Sindre (5) og Casper (5) hilser på hønene, som er siste skudd på stammen. Snart blir barnehagen selvforsynt med egg.

EGNE HØNER: Sindre (5) og Casper (5) hilser på hønene, som er siste skudd på stammen. Snart blir barnehagen selvforsynt med egg. Foto:


Artikkeltags