Hodelus smitter fra hår til hår, det kan være grunnen til at skolestart er tradisjonell høysesong for lus. Når barna leker sammen i skolegården er de ofte i tett kontakt, med hodene inntil hverandre. I tillegg har mange vært på ferie i land der forekomsten av hodelus er høyere enn i Norge.

– Vi råder derfor foreldre til å ta en ekstra sjekk for hodelus når de skal tilbake til sin egen skole, uttaler Christine Pernille Lødøen i en pressemelding. Hun er provisorfarmasøyt i Vitusapotek, og mener økt kunnskap om hodelus bidrar til å hindre spredning.

– En nasjonal dugnad på lusesjekk i uke 35 er viktig; felles sjekk er den mest effektive måten å hindre spredning. Hvis flest mulig sjekker barna for lus denne uken, vil det bety at vi får hindret store luseutbrudd i barnehager og skoler, sier Lødøen.

Det er egentlig lett å hindre spredning. Lus hverken hopper eller flyr, den kravler bare fra hår til hår. Voksne lus overlever maksimalt to døgn borte fra håret, og som regel langt kortere enn dette. Derfor bør det bli økt bevissthet på at det å dele hodeplagg og hårbørster kan bidra til at hodelusen sprer seg videre, legger Lødøen til.

Både sjekk og behandling er enkelt

Mange har ikke sjekket barna for hodelus før, og er usikre på fremgangsmåten. Den er svært enkel, kan farmasøyt Lødøen fortelle.

– Skaff deg en fintagget lusekam, og gre fra hodebunnen ut til hårtuppene i vått hår. Gjør det systematisk og grundig, og ta for deg litt og litt av håret. Legger du et hvitt håndkle på skuldrene, vil lus og egg falle ned på dette. Siden disse ikke er så lette å se, bør du ha godt lys, forteller Christine Pernille Lødøen.

Hvis lusesjekken avdekker lus, er det enkelt å behandle.

– Jeg anbefaler alltid behandling med lusemiddel, i tillegg til kjemming. Husk å følge veiledningen fra apoteket og i pakningsvedlegget. Husk også å gjennomføre begge rundene med behandling, siden egg kan bli igjen etter første runde hvis man ikke har fått dekket alt med produktet. Noen midler er raskere enn andre, for eksempel finnes det en 15 minutters behandling fra Linicin som du skyller ut med sjampo, sier Lødøen.

Hun knuser samtidig en gammel myte om hvor lusen dukker opp.

– Hodelus har ingenting med renslighet å gjøre. De holder seg så godt fast med klørne sine at du kan vaske håret to ganger daglig uten at de faller av. Eggene sitter også svært godt fast. Hodelus kan dukke opp i alle hjem, i alle familier, forteller Lødøen.

Ikke vent på at det klør

Mange venter med å sjekke barna for hodelus til de ser at barna klør i hodet. Da har du ventet for lenge, mener farmasøyten.

– Man kan gå lenge med hodelus uten å merke den, kløen inntreffer en stund etter at man er smittet fordi hodebunnen reagerer på spyttet til lusen. Derfor bør man være i forkant med å sjekke for lus, jeg anbefaler foreldre å sjekke én gang i måneden, gjerne oftere, sier Lødøen.

På nettsiden Luseradar kan man finne en uformell, nasjonal oversikt over lusespredningen i de enkelte fylker. Oversikten baserer seg på det totale salget av lusemidler i 260 apotek over hele landet.

– Ser du at fylket ditt er markert med rødt for høy lusespredning, kan du se etter forebyggende hårspray i ditt nærmeste apotek. Dette er et godt preparat hvis det er mye smitte i nærområdet, selv om man ikke er smittet selv. Dette er det ikke alle som vet, forteller farmasøyten.

FAKTA: Hvordan foreta en lusesjekk

Legg et hvitt håndkle over skuldrene på barnet. Hvis barnet ditt har langt hår, bør du bruke et ekstra håndkle for å fange eventuelle lus. At håndkleet er hvitt, gjør det lettere å få øye på lus.

Kjem systematisk gjennom håret fra hodebunnen ned til hårspissene. Skyll kammen eller tørk av den etter hvert tak. Slik fjerner du eventuelle døde lus.

Kjem like systematisk fra pannen og ut til hårspissene.

Gjenta den samme prosessen fra nakken, for å sikre at alle eventuelle lus er fjernet. Ser du luseegg, kan du fjerne disse med fingrene.

Fakta om lus

Hvordan ser hodelus ut?

Voksne lus er 2-3 millimeter lange. Lusene kan ha ulike farger: Grå, gjennomsiktige, svarte, brune eller røde (rett etter de har sugd blod). Nymfene (ungene) ligner voksne lus, men er mindre og ofte mer gjennomsiktige i fargen. Luseegg med innhold sitter godt fast i hårstråene nærmest hodebunnen og har en gulhvit, gjennomsiktig farge. Klekte egg har en hvitere farge, og er uten lokk.

Hvordan smitter hodelus?

Hodelus smitter ved at lus kryper fra et hode til et annet ved direkte kontakt. Lusene beveger seg raskt, men kan ikke fly eller hoppe.

Hvordan oppdage hodelus?

Lus kan leve på hodebunnen i flere uker uten at de oppdages. Tegn på hodelus kan være kløe, sår eller infeksjon i hodebunn eller synlig svart pulver på hodepute eller krage (luseavføring). Den enkleste måten å oppdage lus på er å regelmessig sjekke håret med lusekam.

Forebygging av hodelus

Det beste tiltaket for å forebygge lus er å undersøke barna minst en gang i måneden, gjerne hver uke. Ikke del lue, strikk eller kam. Sett opp langt hår i strikk. I apotek får du også kjøpt spray for håret som motvirker at man smittes av lus.

Behandling av hodelus

Dersom lus er påvist, er det viktig å starte behandlingen så snart som mulig. Lus kan behandles med lusemidler, våtkamming eller barbering.