Hele gangen foran butikken var fylt til trengsel før snorklipping og offisiell åpning forrige fredag. Så har dette prosjektet vært planlagt og ønsket i lang tid.

Ordentlig butikk

Et koselig lite landhandleri midt i bygget gjør det nå mulig å gå "ut" av institusjonen og samtidig holde seg innenfor de trygge rammene. En tilgjengelig nærbutikk i ordets rette forstand, med et utvalg av dagligvarer samt fersk bakst og kaffe.

– Ideen kom i 2011, og vi sendte allerede den gang ansatte på befaring til Økern, der de hadde satt i verk et tilsvarende tiltak. På det tidspunktet manglet vi imidlertid lokalitetene. Dermed måtte ideen ligge noen år til. Nå har hjemmetjenesten flyttet ut av bygget, og så har vi godsnakket litt med knivmakerne, som tidligere hadde verkstedet sitt her, forteller Trude Hande Hjelset, enhetsleder institusjon.

Tanken bak tiltaket er å gi beboere og brukere større påvirkningsmulighet i egen hverdag ved at de kan ta del i daglige gjøremål, som for eksempel å handle dagligvarer.

– Vi tror det vil være hyggelig for dem å handle selv og kunne plukke ut det de har lyst på, sier Hjelset.

Drømmer videre

Det stopper ikke med landhandleriet. Nå som dette har blitt en realitet, har nye ideer oppstått.

– Vi tenker allerede videre; kanskje får vi åpnet en egen kafé etter hvert, gjerne med uteservering om sommeren. Valgfrihet og alt som kan gi økt aktivitet, er med på å gi beboerne bedre livskvalitet, sier enhetslederen.

Landhandleriet på Skytta er både for beboerne og besøkende og holder åpent to faste dager i uka.

Jonas er sjefen

Den nytilsatte butikksjefen, Jonas Falck, har fått jobben gjennom kommunens enhet for tilrettelagte tjenester, og han har en hospiteringsavtale om tilrettelagt arbeid. Jonas sto klar til å ta imot både kunder og lokalpressen på åpningsdagen, og pepperkakene på disken hadde han pyntet selv.

Butikken var smekk full av folk i løpet av sekunder, og mange av kundene uttrykte stor begeistring. Her er også et lite kafébord, slik at man kan kombinere handlinga med en kaffekopp og en kakebit.

– Det er veldig koselig, og jeg kommer til å bruke butikken, sier Audny Kleven som bor på Skytta.