#metoo har utløst et skred av historier over hele landet

#METOO BERØRER: I alt 11 nittedøler har svart på spørreundersøkelsen om #metoo. Fem av disse har selv opplevd uønsket seksuell oppmerksomhet.

#METOO BERØRER: I alt 11 nittedøler har svart på spørreundersøkelsen om #metoo. Fem av disse har selv opplevd uønsket seksuell oppmerksomhet. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Den landsomfattende kampanjen til Amedia og Nettavisen har fått fram flere hundre historier om uønsket seksuell oppmerksomhet.

DEL

For en god uke siden gikk Varingen og 62 andre lokalaviser ut med en felles, anonym spørreundersøkelse knyttet til #metoo-kampanjen. Det resulterte i en fortellerstorm.

11 nittedøler har svart

Tallet høres kanskje ikke så høyt ut. Her er det ikke imidlertid ikke antallet svar som er mest interessant, snarere hva den enkelt besvarelsen forteller. Uansett forteller tall aldri alt, men de kan si oss noe.

Fem av dem som har svart, har selv opplevd uønsket seksuell oppmerksomhet i en eller annen form. Den yngste som har svart, er under atten år. For flertallet av dem som selv har opplevd seksuell trakassering, er opplevelsen knyttet til jobben og en overordnet person.

Varingen vil formidle historiene

I undersøkelsen var det mulig å gi til kjenne at man ønsker å fortelle sin historie gjennom pressen. For Varingens del var det ingen av deltakerne som ønsket dette. Det betyr imidlertid ikke at fortellertoget har gått.

Dersom du har en historie å dele, og vil at vi skal formidle den gjennom lokalavisen, er du når som helst velkommen til å ta kontakt. Vi kan anonymisere personlige opplysninger og bruke fiktive bilder, slik at du ikke behøver å stå fram i offentligheten. Historier som deles, vil kunne bidra til å bekjempe fordommer og stigmatisering.

Delte meninger om #metoo

Av svarene i undersøkelsen fremgår det at nittedølene er delte i sitt syn på selve kampanjen. På spørsmålet om hvorfor de eventuelt er skeptiske til den, har vi blant annet mottatt følgende svar:

"Det overdrives, begge parter er som regel delaktige."

"Hvor ble det da av den kvinnen som kunne si "Nei takk, jeg ønsker ikke å ta en kaffe med deg". Eller hun som pent takker for en kveld på dansegulvet, og forteller at det blir med det. For det vi ikke må glemme, er at selv i en stor og stygg verden finnes det også gutter og menn som respekterer et nei."

"Gutten som ikke lenger tør å kysse jenta han er på date med, fordi hun må ta initiativet. Noen av disse historiene har gått for langt og sprer frykt andre veien."

De viktigste grunnene til at mange er positive til #metoo, har også kommet til uttrykk:

"Viktig og nødvendig at personer som har en eller annen slags autoritet i forhold til andre, gjøres bevisst dette. Dessverre er det ikke alle som er sitt ansvar bevisst."

"Fordi jeg har vært utsatt for seksuell trakassering selv."

"Fordi det er viktig at det blir tatt et skikkelig oppgjør med en ukultur som har vart altfor lenge."

Les også: #metoo: nittedøler får fortelle

Artikkeltags