Teleslynga i Storsalen holder ikke mål

UJEVNT: Målingene i Storsalen viser varierende signalstyrke fra teleslynga, noe som trolig skyldes fysiske hindere, f.v. teknisk leder i Flammen, Jan Eldar Brekke, Knut Lunde og Olav Grov.

UJEVNT: Målingene i Storsalen viser varierende signalstyrke fra teleslynga, noe som trolig skyldes fysiske hindere, f.v. teknisk leder i Flammen, Jan Eldar Brekke, Knut Lunde og Olav Grov. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Etter gjentatte justeringer fungerer teleslynga i Storsalen fremdeles ikke optimalt, mener Nittedal Hørselslag.

DEL

Flere av hørselslagets medlemmer har vært misfornøyde med lyden i bygdas nye kulturhus. De er frustrerte over ikke å kunne nyte konserter og teaterforestillinger fullt ut, og de hevder at signalene fra teleslynga ikke er gode nok for dem som bruker høreapparat.

Går god for Lillesalen

Varingen møter Knut Lunde og Olav Grov fra det lokale hørselslaget, som mandag er på befaring i de to konsertsalene sammen med teknisk leder Jan Eldar Brekke. Med en feltstyrkeindikator vil de teste rekkevidden til teleslyngene.

De starter i Lillesalen. Der lyser det vedvarende blått i indikatoren overalt i rommet, og det er et godt tegn.

– Her fungerer det som det skal, konkluderer Grov.

I Storsalen derimot, varierer signalene. De blir svakere jo lengre opp i amfiet målingene gjøres.

Har vært et problem

Allerede i fjor vår ble ledelsen i Kulturverket Flammen gjort oppmerksom på at teleslyngen i Storsalen ikke fungerte optimalt.

– Dette ble tatt opp med leverandøren, som flere ganger har vært her og justert anlegget. Det ble siste gang bekreftet tilfredsstillende i begynnelsen av november, skriver kulturhusleder Mariann Torsvik i en e-post til hørselslaget.

I denne forbindelse ble det imidlertid slått fast at teleslyngen fungerer best på de 6-7 fremste radene, der signalene er sterkest. Dette skyldes sannsynligvis utformingen av amfiet og materialene i konstruksjonen. Ved forestillinger på flatt gulv, skal avstanden fra publikum til slynga være tilnærmet lik, og da vil forholdene være bedre.

Tale er verst

– Vi hører musikken til dels, men vi sliter mest av alt med taleforståelse, for eksempel når en konferansier snakker eller når replikker sies i et teaterstykke, forklarer Knut Lunde, leder av det lokale laget av Hørselshemmedes Landsforbund.

Han refererer til en klassisk konsert, der pianisten snakket litt mellom hvert nummer.

– Det var svært vanskelig å forstå hva som ble sagt, sier han.

Begge de to herrene bruker høreapparat og er helt avhengige av teleslynga for å få utbytte av konserter og andre forestillinger.

– Statistisk sett har 2.000 nittedøler problemer med nedsatt hørsel, og vi føler et ansvar for å finne ut av dette, sier Lunde.

Vil gjøre et eksperiment

Lunde og Grov mener helt klart at Storsalen ikke holder forskriftsmessige mål ut fra det de har avdekket, og de vil nå be om lov til å utføre et eksperiment.

– Kabelen til teleslynga er av leverandør montert under gulvet i Storsalen. Vi er ganske sikre på at den store, bevegelige stålkonstruksjonen, som bærer seteradene i amfiet, vil dempe og absorbere det elektromagnetiske feltet teleslynga sender ut. Hørselslaget eier et mobilt teleslyngeanlegg. Vi vil nå tilby oss å legge denne slynga i de horisontale slissene i Storsalens vegger. Dette krever ingen installasjoner, kun litt tape for å holde ledningen på plass. Hvis dette fungerer som vi tror, har vi demonstrert hvordan anlegget kan fungere hensiktsmessig, sier Lunde.

Knut Lunde presiserer at verken han eller Grov er eksperter på teleslynge, men begge har gjennom sine yrkesliv lang erfaring innen teknologi i henholdsvis elektronikk og materialvitenskap.

Teleslynge:

  • En teleslynge er en forsterker for folk med høreapparat. Vanligvis legges den som en ledning langs gulvet ved veggene i det aktuelle rommet, hvor den sender ut et magnetfelt i takt med signaler som ønskes overført til personer med høreapparat.
  • Ifølge den byggtekniske forskriften TEK10 er offentlige bygg pålagt å installere teleslynge, og rom med forsterkning skal være merket.
  • Kulturverket Flammen har teleslynge i Lillesalen og Storsalen.
  • Statistisk sett har 2.000 personer i Nittedal nedsatt hørsel. 300 av disse er medlemmer av Hørselshemmedes Landforbunds lokallag.

Artikkeltags