En uke i litteraturens tegn

LESING I HØSTMØRKET: Levende lys og høytlesning for barn og voksne blir det gjennom et fellesnordisk prosjekt.

LESING I HØSTMØRKET: Levende lys og høytlesning for barn og voksne blir det gjennom et fellesnordisk prosjekt. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Foreningen Norden er igjen pådrivere til økt leseaktivitet i høstmørket. Mandag inviterer de til høytlesning i skumringstimen.

DEL

Hvert år, i novembermånedens mørke, samles barn, unge og voksne i hele Norden til høytlesning av god, nordisk litteratur. Da inviterer Foreningen Norden barnehager, skoler og bibliotek til delta i Nordisk bibliotekuke.

På Nittedal biblioteks kaféscene blir det litterær skumringstime på mandag, som er Den store høytlesningsdagen. Arrangementet er gratis, og det er Vigdis M. Gjelsvik og Aud Guttu som leser fra "Is" av Ulla-Lena Lundberg. Ellinor Grønset vil bidra med kunstneriske innslag på fiolin, blant annet med en julesalme av den finske komponisten Jean Sibelius.

I løpet av uka vil flere av bygdas skoler få besøk av Foreningen Nordens medlemmer, som kommer for å lese for elevene. De øvrige skolene er oppfordret til å sette av tid til høytlesning, gjerne fra de utvalgte bøkene. Ut over dette blir det også arrangert et piratverksted for barn i biblioteket på lørdag.

En hel uke samles barn og voksne for å tenne levende lys og holde høytlesning av utvalgte nordiske tekster - til samme tid rundt om i Norden. Slik dannes grunnlaget for en uke fylt med litteraturopplevelser og videreføring av rike fortellertradisjoner.

Tema for årets bibliotekuke er øyer i Norden. For barn og unge er henholdsvis "Skatteøya" av Mauri Kunnas og "Maresi" av Maria Turtschaninoff valgt ut for høytlesning. Biblioteket vil ha utstilt disse og andre bøker som omhandler årets tema.

Artikkeltags