Ber ungdom ta vaksine

VIKTIG VAKSINE: Helsesøster Heidi Frøberg setter i disse dager flere hundre vaksiner mot smittsom hjernehinnebetennelse.

VIKTIG VAKSINE: Helsesøster Heidi Frøberg setter i disse dager flere hundre vaksiner mot smittsom hjernehinnebetennelse. Foto:

Vaksine mot smittsom hjernehinnebetennelse tilbys igjen alle videregående elever. Nittedal Sanitetsforening støtter prosjektet med pengegave.

DEL

I uke 43 startet ny vaksinekampanje på Bjertnes videregående skole. Alle førsteklassinger oppfordres til å ta vaksinen, som skal beskytte dem mot smittsom hjernehinnebetennelse. Også elever i andre og tredje klasse, som ikke ennå har tatt den, får tilbudet.

Det er sjette året Nittedal legevakt og skolehelsetjenesten på Bjertnes går sammen om dette prosjektet med å vaksinere kommende russekull. Elevene må selv betale for vaksinen, men sanitetsforeningen sponser hver av dem med femti prosent av kostnaden.

Ungdom utsatt

Ungdom mellom 16 og 21 år er den største risikogruppen med tanke på å utvikle smittsom hjernehinnebetennelse, dersom de får overført meningokokkbakterien. Spesielt utsatt er de i russetida og til dels også under militærtjeneste. I begge tilfeller lever de tett på hverandre, ofte under forhold der immunforsvaret settes på prøve.

– Kombinasjonen lite søvn, mye alkohol, frysing samt mye roping og skriking, som gir sår hals, vil kunne svekke immunsystemet, sier Heidi Frøberg, helsesøster på Bjertnes.

Som smitteverntiltak anbefaler hun ungdommene å ta vare på seg selv ved å sove nok, holde seg varme, helst ikke drikke av samme flaske og bare kysse kjæresten. Hun forklarer samtidig at meningokokkbakterien er en del av en normal bakterieflora. Friske personer kan ha den i halsen uten å bli syke, den bryter bare ut i sykdom hos enkelte. På landsbasis er det imidlertid flere tilfeller av sykdomsutbrudd blant russen hvert eneste år. Derfor anbefaler man at alle ungdommer tar vaksinen, og så langt melder Frøberg om god oppslutning på Bjertnes.

Ta vaksinen nå

De nærmeste ukene gjennomføres vaksinasjonen klassevis i kantina på Bjertnes, der helsesøster har rigget seg til bak fire skillevegger.

– Det er selvsagt mulig å ta vaksinen ellers i året også, og da er det i så fall legevakten som gjør dette, ikke fastlegene. Det er bare å ringe legevakten og si at man kommer, sier Frøberg, men hun anbefaler å ta den nå.

– Det er ikke lurt å vente til dagen før Tryvann. Det tar 14 dager før vaksinen gir beskyttelse, det er derfor vi setter i gang på denne tiden av skoleåret, forklarer hun.

En annen grunn til å ta vaksinen tidlig, er for å unngå akuttvaksinering ved eventuelle utbrudd. Mye er spart hvis alle tar den tidlig.

– Får vi et utbrudd og mange ikke er vaksinert, blir det både kostnads- og ressurskrevende å vaksinere en hel skole pluss alle i den sykes omgivelser. Vaksinen varer i fem år, og det er ikke nødvendig med påfyll. Etter 21 år regner man at de fleste er utenfor risikosonen, sier Frøberg.

Sponser vaksinen

Nittedal sanitetsforening har i år gitt en pengegave øremerket vaksinasjon mot smittsom hjernehinnebetennelse. Vanligvis koster vaksinen 400 kroner, men med sanitetsforeningens bidrag, blir det halve prisen. Gaven gjelder for alle ungdommer bosatt i Nittedal. Når de får sprøyta i armen, får de også med seg en buff med en hyggelig hilsen fra sponsoren.

– Det er er første gangen vi støtter dette vaksineprosjektet, men vi har også tidligere gjort ting for ungdommen. Siden de må dekke utgiften til vaksinen selv, ville vi gjerne være med og hjelpe, og vi synes det er hyggelig å kunne bidra med halve beløpet. Klarer vi å redde en, er vi fornøyde, sier Heid Marith Sivertsen Haugane, leder av sanitetsforeningen, som gir av overskuddet fra salg av fastelavnsris og julelodd.

FAKTA

  • Smittsom hjernehinnebetennelse, meningitt, forårsakes av meningokokkbakterien.
  • Ungdom er utsatt, spesielt i russetiden.
  • Smitten overføres via slim, og sykdommen kan være dødelig hvis den ikke behandles.
  • Utbrudd behandles med antibiotika.
  • Helsemyndighetene anbefaler vaksine og tiltak som styrker immunforsvaret.

Kilde: Folkehelseinstituttet


Artikkeltags