Nittedal rammet av influensaepidemi

IGANG: Nittedal er nå en av landets kommuner der befolkningen i øyeblikket er verst rammede av influensa (Foto: Gorm Kallestad, NTB Scanpix).

IGANG: Nittedal er nå en av landets kommuner der befolkningen i øyeblikket er verst rammede av influensa (Foto: Gorm Kallestad, NTB Scanpix).

– Vi kan nå slå fast at Nittedal er rammet av influensaepidimi. Få andre steder i landet er i øyeblikket like hardt rammet som vi, opplyser kommuneoverlege Tron Hauland Torkildsen.

DEL

Han forklarer: Grensen går ved 0.8. Det vil si at når 0.8 prosent av alle besøk hos legen bekreftes å være influensatilfeller, er vi på grensen til å karakterisere det som et utbrudd. I uke 50 var antall legemeldte influensatilfeller på 0.9. I forrige uke, juleuken, steg antallet legemeldte influensatilfeller brått til 1.4 prosent. Dermed står vi i medisinsk forstand, midt oppe i en influensaepidemi, forteller kommuneoverlegen.

Det samme er tilfelle over hele Akershus. Folkehelseinstituttet gir hver uke ut ny oversikt over folkehelsen. I uke 50 var det kun Akershus og Finnmark som rapporterte inn antall influensatilfeller i befolkningen til 1.4 prosent. I Oslo for eksempel var 0.9 prosent av befolkningen rammet av influensa i uke 51.

På topp i januar

Haukland Torkildsen venter at antallet influensasyke nittedøler vil stige i ukene framover, men selve toppen nås ikke før i januar.

– Influensa-B-viruset som nå er i sirkulasjon, er ikke det samme som er i vaksinene, spå vi vener lav til moderat effekt av vaksinen i år, opplyser seniorrådgiver på Avdeling for for influensa ved Folkehelseinstituttet, Ragnhild Tønnessen, til Aftenposten.

A-viruset som forårsaker halvparten av influensatilfellene er det samme som fjorårets, så man venter at en del av befolkningen er beskyttet mot dette fra før.

Vaksiner deg

Så selv om årets influensavaksine ikke er hundre prosent designet til å motstå årets influensautbrudd, anbefaler kommuneoverlegen i Nittedal eldre, gravide og folk med kroniske hjerte- og lungesykdommer om likevel å vaksinere seg.

– Det tar vanligvis to uker fra du tar vaksinen til den virker fullt ut. Noen av virkestoffene i vaksinene tar imidlertid til å gjøre seg gjeldende i kroppen med en gang etter at vaksinen er tatt. Er du ikke influensasmittet ennå og du befinner deg i risikogruppen, er min anbefaling at du oppsøker din fastlege eller ringer Nittedal legevakt og bestiller time til vaksinasjon, sier Hauland Torkildsen.

Kommuneoverlegen sitter ikke med den fulle og hele oversikten. Legevakten har ca 30 doser igjen av årets influensavaksine. Og i alle fall enkelte av fastlegene i Nittedal vet jeg at ennå har influensavaksine i medisinskapet sitt, opplyser Hauland Thorkildsen.

Influensa eller forkjølelse?

Mange tror de har influensa når de bare har en kraftig forkjølelse. Det kan være vanskelig å fastslå hva som er hva, særlig hvis symptomene på influensaen er milde.

Folkehelseinstituttet forklarer forskjellen mellom de to slik på sine nettsider:

Typisk influensa starter ofte plutselig- I løpet av noen timer kan man gå fra å være frisk og rask til å føle seg syk. Hovedsymptomene er feber, tørrhoste. muskelsmerter, hodepine og slapphet.

Sår hals og snørr er oftere forkjølelse enn influensa, mens høy feber og muskelverk ikke er vanlig ved forkjølelse.

Ikke alle som blir smittet med influensa blir syke. Noen blir bare litt snufsete og noen får ikke symptomer i det hele tatt.

Slik unngår du å smitte andre

Tiden fra opptak av viruset i kroppen til sykdommen bryter ut er vanligvis to dager, men kan variere fra en til tre dager.

En smittet person kan antageligvis videreføre sykdommen allerede dagen før symptomene viser seg, og kan være smitteførende i tre til fem dager.

En tommelfingerregel er at man er smitteførende så lenge man har feber.

Bruk papirlommetørkle når du hoster eller nyser, og vask hendene etterpå.

Har du ikke papirlommetørkle, host elles nys i armhulen. Da unngår du å få masse virus på hendene.

Barn kan gå tilbake til barnehage/skole når allmenntilstanden tilsier det.

Folk med influensa bør holde seg vekk fra jobben til feberen er borte.

Kilde: Folkehelseinstituttet.

Artikkeltags