Hever sannsynligheten for sjelden alvorlig flom

FLOMFAREN ØKER: NVEs siste prognose hever sannsynligheten for at Nittedal kan rammes av storflom.

FLOMFAREN ØKER: NVEs siste prognose hever sannsynligheten for at Nittedal kan rammes av storflom. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Den dryppende ferske prognosen fra NVE hever sannsynligheten for sjeldent alvorlig flom fra 40 til 50 prosent.

DEL

– Det ligger ingen dramatikk i dette. Vi avrunder til nærmeste 10 prosent, og sannsynligheten vipper så vidt over fra 40 til 50, sier hydrolog og flomvarsler i NVE, Inger Karin Engen, til RB. I går ettermiddag publiserte NVE sin nye flomprognose.

– Når sannsynligheten for alvorlig flom tross alt heves en tanke, skyldes det dét som har skjedd de siste to ukene, eller det som ikke har skjedd?

– Dét er et veldig godt spørsmål, og svaret avhenger av hvor i nedbørsfeltet du står. At det ikke kom nedbør i påsken er positivt, men at det da heller ikke smeltet snø, er negativt. At vi nå får en mild periode, er gunstig, fordi det tar unna snø i lavlandet før smeltevannet fra fjellet kommer etter. Rett før helga fikk vi en antydning fra Meteorologisk institutt, om at de nærmeste tre ukene vil ligge på den milde sida av normalen, det er fortsatt gunstig.

Alle muligheter åpne

Engen understreker at det fortsatt er et veldig stort utfallsrom når det gjelder årets vårflom. Været de nærmeste to månedene bestemmer om det blir like ille som «røde» 1995, eller like udramatisk som i 1988, som hadde enda mer snø, uten at vårflommen engang nådde «gult nivå».

– Vi skal huske på at det er vårflom hvert år, og at sannsynligheten for flom på oransje nivå normalt ligger rundt 20 prosent, mens den i år er noe høyere. Risikoen for flom på «rødt nivå» finnes også hvert år, men er svært liten – så også i år.
Artikkeltags