Mye av emballasjen er der for å beskytte alt vi kjøper inn til høytiden, men når jobben er gjort, er det viktig å kildesortere, sier direktør Jaana Røine i resirkuleringsselskapet Grønt Punkt Norge i en pressemelding.

Hun foreslår å rigge til improviserte kildesorteringsstasjoner i stuen før man tar fatt på gavene under treet. Da kan gavepapir, bånd, plast og kartong sorteres underveis.

– Da blir det hyggeligere å sitte foran treet, samtidig som det går fortere å rydde opp etterpå, sier Røine og kommer med en klar oppfordring:

– La kildesortering av emballasje bli din julegave til miljøet i år.

Hun har også noen tips som kan redusere emballasjehaugen, blant annet å pakke inn gaver i resirkulerbare gaveesker og å bruke hyssing og gråpapir.

– De fleste ender opp med ganske mye gavepapir når alle julepresangene er åpnet. Sjekk med kommunen du bor i om hvordan du bør behandle dette avfallet. Det varierer nemlig fra sted til sted, forklarer Røine.

Slik blir du kvitt juleavfallet

Juletre: Er hageavfall og leveres gratis på gjenburksstasjonen.

Gavepapir og gavebånd: Kastes i restavfallet. Du kan også levere inntil to sekker med gavepapir og bånd gratis på gjenvinningsstasjonen.

Juletrenett og vedsekk: Leveres gratis på gjenvinningsstasjonen.

Ribbefett/smult: Helles over i melkekartong, tapes godt igjen og legges i grønn avfallspose. Stivnet fett fjernes med tørkepapir og legges i grønn pose.

Klementiner: Har du dårlige klementiner til overs, kast dem sammen med appelsinskall i grønn avfallspose.

Juletre i plast: Leveres gratis på gjenvinningsstasjonen.

Julekuler av plast og glass: Kastes i restavfallet.

Pappesker, merkelapper/julekort av papir, blader og magasiner (også med glanset papir): Kastes i beholder/container for papp, papir og kartong.

Stearinlysstumper: Kastes i restavfall eller leveres Skedsmo gjenvinningsstasjon for gjenbruk.

Telysholdere av plast: Kastes i restavfallet.

Telysholdere av metall: Leveres til nærmeste returpunkt for glass- og metallemballasje.

Tomme glass: Leveres i nærmeste returpunkt for glass og metall.

Snø- og glitterspray: Leveres til mottaket for farlig avfall på gjenvinningsstasjonen.

Elektriske eller elektroniske produkter: Leveres til på gjenvinningsstasjonen (EF-avfall) eller til Miljøbilen (vår og høst).

Kilde: Romerike Avfallsforedling (ROAF).