– Det er ikke lenger mulig å selv sette seg opp på time på testasjonen i Nittedal. Test må bestilles via lege, skriver Nittedal kommune på nettsidene sine.

Mange tester seg selv hjemme, men det er kun hurtigtester i regi av kommunen og PCR-testsvar fra laboratorier som registreres på www.helsenorge.no, går det fram.

– Vi har merket litt økt pågang for testing i det siste. Vi har hatt opp mot 20 personer på enkelte dager, sier kommuneoverlege Irene Teslo.

Hun forteller at det nå sannsynligvis er den nye omikronvarianten BA.5 som er i ferd med å bli helt dominerende i Nittedal. Selv om folk er vaksinert eller har hatt sykdommen, vil de ikke være like godt beskyttet mot denne mutasjonen.

– Sykdomsbildet er som kraftig sommerforkjølelse eller influensa, men den nye varianten går også litt mer ned i lungene for noen. Man skal ta det på alvor, sier Teslo.

Kommunen gjør som Folkehelseinstituttet anbefaler og tilbyr nå vaksinedose til alle innbyggere over 75 år, beboere i institusjoner og svært immunsvake. Fra 1. september vil alle over 65 år pluss yngre med underliggende sykdommer, få tilbud om ny dose.

– Etter hvert er det mulig at enda flere inkluderes i vaksineprogrammet, sier Teslo.