Gå til sidens hovedinnhold

Nordmenn trolig blant de første i Europa som kan laste ned digitalt førerkort

Artikkelen er over 2 år gammel

Statens vegvesen lanserer en app der du kan få førerkortet ditt inn på mobiltelefonen.

– Når du har behov for å vise at du har førerrett kan du åpne mobilen og vise førerkortet på skjermen, sier Bodil Dreyer Rønning – som leder trafikant- og kjøretøyavdelingen i Statens vegvesen i en pressemelding.

Totalt kan 2,2 millioner nordmenn laste ned førerkortet sitt, slik at det havner i en app på mobiltelefonen. Dermed slipper man en bot på 500 kroner dersom man er uheldig å glemmer førerkortet hjemme. I alle fall så lenge man har med seg mobiltelefonen.

Ifølge samme pressemelding er flere land i Europa i gang med å utvikle digitale førerkort. Norge er trolig det landet som er først ute i Europa med å lansere digitale førerkort.

– Norge startet utviklingen etter flere andre land, men er trolig først i Europa med en løsning som alle får laste ned. Arbeidet med å utvikle løsningen startet for ti måneder siden, sier Rønning.

Statens vegvesen forklarer at årsaken til at utviklingen har gått raskt i Norge er fordi man kunne bygge på førerkortregisteret Autosys, som Vegvesenet beskriver som moderne og funksjonelt.

Vegvesenet skriver at man ikke trenger å ta med seg plastkortet. Det digitale førerkortet gjelder som gyldig dokumentasjon. Likevel opplyser Vegvesenet at det er viktig å være klar over følgende punkter:

  • Digitalt førerkort er foreløpig bare gyldig i Norge, fordi Norge lanserer digitalt førerkort før det er kommet bestemmelser om utforming i EU/EØS-området.
  • Digitalt førerkort er gyldig som legitimasjon dersom du blir stoppet i trafikkontroll.

  • Skal du leie bil – i Norge eller utlandet – vil du fortsatt i en periode måtte vise fram plastkortet.

Vegvesenet skriver at de digitale førerkortene også vil være en fordel når de og politiet skal kontrollere bilister fordi de digitale sertifikatene alltid vil være oppdaterte, og kontrollørene har tilgang til registrene.

På litt sikt håper Vegvesenet at det digitale førerkortet kan føre til færre oppmøter på trafikkstasjonene og reduserte kostnader ved å produsere fysiske førerkort.

Appen kan lastes ned via Google play eller Apple store.

Kommentarer til denne saken