Gå til sidens hovedinnhold

Nittedals første miljøfestival: Gjenbruk, superlørdag og Kai Jensens bilder

For første gang arrangeres miljøfestival i Nittedal.

Miljødagene i Nittedal er for alle - og målet er at det skal være en uke for læring, lek og inspirasjon, skriver arrangørene i en pressemelding. Festivalen som går fra 3. til 8. mai inneholder alt fra fotoutstilling og foredrag til elvevandring og miljømarked. På arrangørsiden finner vi Kulturverket Flammen og Nittedal bibliotek i samarbeid med frivillige lag som Nittedal elveforum, Rotnes skolehage, Naturvernforbundet og Besteforeldrenes klimaaksjon.

Mottoet for den første miljøfestivalen i Nittedal er «Ta i bruk og bruk om igjen». Målet er å inspirere folk til å ta grønnere valg gjennom enkle grep.

– Vi er veldig glad for at det nå er mulig å tilby fysiske arrangementer, og at vi klarer å gjennomføre festivalen med et såpass bredt program til tross for gjeldende restriksjoner, sier festivalleder Elise Salmi som er litteratur- og kulturformidler ved Nittedal bibliotek.

Miljøvennlig mat, geriljabroderi og Kai Jensens bilder

Festivalen starter mandag 3. mai med fotoutstillingen «Det bor noen her!» i foajeen på Flammen. Kai Jensen er prisvinnende naturfotograf og forfatter, bosatt på Åneby. Han har engasjert seg sterkt i klima- og miljøkampen med en rekke foredrag og publiserte artikler. I denne utstillingen, som henger i Flammen hele uka, viser Kai unike møter tett på dyr, fugler og insekter.

«Mat i et miljø- og klimaperspektiv» er neste post på programmet, tirsdag kveld i biblioteket. Betyr kortreist mat noe for klimaet? Kan klimaendringene true matforsyningene i Norge? Disse, og mange andre spørsmål, blir diskutert i en panelsamtale som ledes av Kari Almendingen fra Naturvernforbundet. I panelet sitter Thomas Horne, forfatter og klimabevisst borger, kjent for blant annet «Den Store Klimaguiden» (2020) som vant Brageprisen i åpen klasse, og ernæringsfysiolog og forskningssjef Helle Margrete Meltzer. Hun er medlem av Nasjonalt råd for ernæring, der hun blant har jobbet med de norske kostrådene i et bærekraftperspektiv.

Redesign og geriljabroderi som bidrag til bærekraft er tema onsdag. Det blir foredrag og workshop ved redesignentusiast Kristin Jørgenvåg, kjent fra NRK-serien «Det store symesterkapet». Nittedal Husflidslag og Nittedal og Hakadal Bygdekvinnelag er medarrangører og bidrar under workshopen, der også geriljabroderi står på planen.

Superlørdag

Miljødagene i Nittedal kulminerer i superlørdag med foredrag, elvevandring og utendørs miljømarked.

Nittedal Elveforum inviterer til to vandringer langs Nitelva; en morgentur der fuglelivet er i fokus og så en vandring litt utpå dagen der livet rundt elva er tema.

I Lillesalen kan publikum få med seg spennende foredrag om flaggermus ved Jeroen van der Kooij. Ett av foredragene er spesielt tilpasset barn, mens det andre har ungdom og voksne som målgruppe.

Ute på Kulturtorget blir det miljømarked med stands og morsomme aktiviteter i regi av ulike miljø- og klimaorganisasjoner. Der kan du blant annet få reparert sykkelen din, prøve ut utstyr fra BUA eller teste barnas kildesorteringslek fra Roaf. Det blir også lesestund for de yngste på gressbakken ved torget og enkel kafé.

– Intensjonen er at denne lørdagen, selveste frigjøringsdagen, skal blir en dag med lek og læring for hele familien, skriver arrangørene.

Kommentarer til denne saken