Gå til sidens hovedinnhold

Ett år på institusjon

Artikkelen er over 3 år gammel

Sist var det humor. Nå er det alvor. I splitter nytt "teater" under Bunnpris. Sist fikk de strålende kritikker.

Lokalene under Bunnpris flyttet Nittedal teater inn i 1 2017. En av ideene var å bruke det som teater. Og denne helgen skjer det. Da setter Prosjektsmia opp stykket "Alle og enhver" i de kombinerte kontor, verksted og øvingslokalene. Dette blir intimt, lover de.

– Publikum kommer veldig tett på skuespillerne, sier Anette Finnanger og minner om stykket ikke er for barn.


Mellom fengsel og mentalsykehus

Slik beskriver de stykket: "Som det går fram av avisene, har byene store problemer med ungdom og unge voksne (opp til 30år) som har stukket av fra hjem og institusjoner. I alle større byer blir dette problemet bare mer og mer akutt. Private og statlige organisasjoner prøver å finne en løsning på de problemene denne ungdommen har, med hjem og skole, med narkotika og alkohol - og med seg selv. En mulig løsning er en slags ,"Villa Gjennomtrekk", et hus som gir tilbud om et sted og være en stund for de som har falt utenfor det normale samfunnet. En slik mottaker-stasjon for ungdom ett sted mellom fengsel og mentalsykehus."

– Vi skal følge dem i ett år. De som kommer innom, eventuelt tilbake, og de som jobber der, sier Silje Fagerholt, en av skuespillerne.

– Glemmer at det er teater

Katrine Vabog har regien. Hun forteller at hun lar Prosjektsmia jobbe annethvert år med komedie og drama. På scenen står 10 unge skuespillere mellom 16-26 år. De unge på institusjonen er omtrent på samme alder. Institusjonen har fått navnet Prosjektsmia ungdomsinstitusjon.

– Man glemmer at det er en teaterforestilling. Det kunne vært noens liv i Norge, men disse historiene du ikke finner i nyhetene. Et innblikk i hvordan det kan være på en sånn institusjonen, sier skuespiller Annette Finnanger.

– Det er ganske tunge ting noen av dem går igjennom. Vi får se de usynlige skjebnene - hvor galt det kan gå med enkelte av dem - hvordan de takler situasjonen de er i. Og får vite litt om bakgrunnen deres, sier Vabog.

"Noe av det beste jeg har sett"

Det blir bare tre forestillinger så her er det bare å løpe. Da Prosjektsmia satte opp Gogols "Revisoren" skrev Sigbjørn Høidalen i Varingen: "Personlig er dette noe av det beste jeg har sett av teaterkunst her i bygda, og som journalist i Varingen har jeg sett litt av hvert. Gogols stykke er en hel katalog av menneskelig dårskap, som våre lokale teatertalenter viste fram med bravur og til stor munterhet i salen." Og han avslutter: "Til høsten planlegger de et nytt stykke. Da setter jeg et solid kryss i margen".

De stygge sidene og

– Går alvoret inn på dere?

– Mange av historiene er vonde. Både dette og #hengdeg viser hvor hardt livet er. Med de stygge sidene og, sier Silje. Anette nikker:

– De har ingen og så finner de hverandre - og seg selv. Det er så viktig å vise forestilinger som denne. Der ikke alt blir en happy ending.

– Men vi er flinke til å ha en positiv tone, og gjøre det veldig trygt, sier Katrine om skuespillerne.

Det blir tre forestilinger. Premiere fredag klokka 19, med forestilling lørdag 20 og 21, klokka 15.

Kommentarer til denne saken