– Før malte jeg bare ute. Nå har jeg gjort det igjen, sier hun. Og innrømmer at jo, det var skikkelig kaldt.

– Vannet frøys jo, selv om det var alkohol i det. Jeg har sittet ute og malt i 20 minus også. Jeg hadde Dimple i vannet for at det ikke skulle fryse. En gammel flott Whiskey. Da var mannen min sur, ler hun. – Men jeg merker det jo, at jeg har sittet ute og malt i kulda før. Jo eldre jeg blir jo stivere blir jeg.

Satt i bilen og malte

– Og nå har du gjort det igjen?

– Ja. Det blir jo mye finere enn å sitte inne i atelierer. Fargene er helt annerledes. Og lyset forandrer seg hele tiden, sier hun og viser frem bildet "Kraftværket". Malt ved den halvraste mursteinsbygningen ved Ørfiskbekken.

– Det er så fint der og så fint lys, men det er temmelig rått. De andre tre er malt i Oslo. Da regnet det og jeg satt inne i bilen og malte.

Årets høydepunkt

Søndag åpner Nittedal kunstforening Juleutstillingen på Utheim.

– Dette er årets høydepunkt. Utstillingen med flest bilder, flest kunstnere og best besøk, sier leder Harald Unstad og legger til at det i tillegg til maleri i olje, akryl og akvarell blir kunsthåndverk med både glasskunst, tekstil, porselen og keramikk.

For første gang er det også munnblåst glass på juleutstillingen. De er det ekteparet Live Mingar og Bejamin Walker som lager i glassblåseriet sitt på Jæren. Unikt glass, blåst og formet etter øyemål.

– Og det er litt gøy at Live kommer fra Hakadal da, sier Harald Unstad.

Sjelden Kihle-litografi

Juleutstillingen kan skilte med hele 48 kunstnere og kunsthåndverkere. 18 av dem bor i Nittedal, eller har bodd her.

– Som Harald Kihle. Han var på Råsjøen, oppe hos Fearnley, i mars måned i åtte år. Oppe hos Fearnley. Der traff han blant annet prins Eugen. Vi hadde en svær utstilling med Kihle på Haugbit-Foss, sier Unstad og viser frem litografien "Tømmerkjøring i Hakadal".

Maleriversjonen henger i statens representasjonsbolig i Parkveien.

– Det er sjelden det er noen av disse for salg. Ikke er det dyrt heller. 6000 kroner, sier Unstad.

Sikre deg en Goksøyr

Ellers er det kunst å få kjøpt for noen hundrelapper.

Du kan også sikre deg et arbeid av den anerkjente billedkunstneren fra Nittedal, Kjersti Wexelsen Goksøyr - i bronse på stein, til 38.000.

– Og det er et bilde jeg er veldig nysgjerrig på. Det heter "Spiritual wife" - hvordan ser det egentlig ut, undrer han og oppfordrer.

– Kom og se på god og variert kunst og kjøp julegaver til familie, kjente og deg selv. Og så bytter vi ut hvitvin og Mozell med gløgg og klementiner.