Gå til sidens hovedinnhold

Gjør klart til evakueringssenter på Olavsgaard

Artikkelen er over 4 år gammel

– Kommunene på Nedre Romerike er blitt enige om at hvis det skjer noe stort, så skal vi hjelpe hverandre. Derfor har nå rådmennene signert en avtale om et felles evakuering- og pårørendesenter på Olavsgaard hotell, sier beredskapsansvarlig i Skedsmo kommune, Tonje Lorem.

Evakueringssenteret vil tas i bruk i situasjoner hvor det er behov for å ivareta pårørende og evakuering.


– Store ting à la 22. juli

– Hva slags hendelser snakker vi om?

– Det vil være store ting à la 22. juli, flyulykker og større togulykker, sier Lorem.

Skjer det noe slikt, vil kommunene kunne ringe til Olavsgaard som da rydder deler av hotellet og gjør klart til evakueringssenter.

– Først små deler av bygget, så større hvis det er behov. Det kommer an på hvor stor krise vi snakker om. Må man bruke store deler av hotellet, har Olavsgaard en avtale med andre hoteller, Losby gods blant annet, om at overnatting- og konferansegjester kan flyttes dit.

Bygget er lett å sikre

Hvorfor Olavsgaard?

– Beliggenheten er meget sentral. Det ligger ved veien og er lett tilgjengelig for alle Nedre-kommunene. I tillegg er det godt med parkering og ifølge politiet er bygget lett å sikre, det vil si holde uvedkommende unna. Hotellet er også utformet på en måte som gir god kapasitet, sier Tonje Lorem.

Hvor mye koster dette kommunene?

– Olavsgaard hotell har vært veldig på tilbudssiden, og avtalen i seg selv koster ikke kommunene ei krone. Vi betaler først hvis hotellet brukes.

Kommunene overtok ansvaret

Avtalen er allerede iverksatt. Man har et tilsvarende senter på Øvre Romerike. Det ligger på Clarion hotellet på Gardermoen. I tillegg finnes et mottakssenter på den gamle terminalen. Tidligere var det politiet som opprettet og driftet evakuering- og pårørendesentre, men for noen år siden ble ansvaret lagt over på kommunene.

– Kommunen skal opprette og drifte, mens politiet skal bistå med registrering og sikring, avslutter beredskapsansvarlig.

Kommentarer til denne saken