Sammen med kulden presses allerede historisk høye strømpriser enda høyere opp mandag, spesielt på Østlandet.

Strømbørsen NordPool kan melde om at spotprisen på strøm nå er på hele 83,75 øre per kWh – pluss moms, skriver Nettavisen.

På ettermiddagen rundt middagstider er prisene enda høyere. Mellom klokken 17 og 18 er spotprisen 86,1 øre per kWh. Inkludert moms er det 1,08 øre per kWh.

I tillegg til selve strømprisen kommer nettleie, elsertifikater og elavgiften. Dette utgjør for de fleste et tillegg på omtrent 80 prosent i tillegg til selve strømprisen.

Venter rekordvinter

I desember 2018 var strømprisene høyere enn noen gang siden desember 2010. I løpet av januar og februar kan rekordene ryke.

– Det blir den dyreste vinteren siden 2010. Får vi en kald vinter også, blir det ny rekord, sa Martin Vik, seniorrådgiver i Norges Vassdrags- og energiverk (NVE), til Nettavisen Økonomi i forri ge uke.

Den vanligste strømavtalen for norske husholdninger nå er spotpris-avtale – det vil si at selve forbruket ditt prises i takt med den flytende prisen i det internasjonale kraftmarkedet, kjent som spotprisen. Siden 2014 har spotprisen stort sett ligget på mellom 20 og 35 øre (per kilowattime).