Nittedal i fyr og flamme

Sigbjørn Høidalen

Sigbjørn Høidalen

Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

MeningerI helga var jeg en av mange som så «Fyr og flamme» i Flammen. Dessverre var andre avdeling altfor klissete etter min smak, men ellers var det mye å glede seg over i dette kjempeløftet utført av bygdas unge kulturutøvere. Særlig de store dansenumrene var en fryd å se, og vi ble ellers minnet på gigantiske hendelser og formende krefter i Nittedals og Norges historie; industrireising, arbeiderkamp og drømmen om Amerika.

Før forestillinga hadde jeg lest Kai Jensens bok om Nitedals Tændstikfabrik, som var i drift her i bygda fra 1863 til 1895. Der ble jeg særlig fascinert av arbeiderintervjuene sakset fra Norsk Folkemuseums samlinger.

Inga Frey, som var født i 1869, begynte å lime fyrstikkesker da hun var fire år. Da hun var ni, begynte hun på fabrikken på Markerud, med ordinær arbeidstid fra klokka seks om morgenen til sju om kvelden.

Som voksen dame, etter at fyrstikkfabrikken på Markerud var lagt ned og flyttet til Grønvold i Oslo, fikk hun oppleve innføringa av komplettmaskinene, som gjorde at mange arbeidsplasser ble kraftig truet. I disse maskinene var det bare å putte trepinner inn i ene enden og så kom det ut ferdige fyrstikker lagt i esker i den andre. Da Inga pratet entusiastisk om disse moderne innretningene, ble hun mektig upopulær blant kollegaene, står det om i Jensens bok.

Vi opplever noen av de samme mekanismene i Varingen i disse dager. Før sommeren ble vi en del av Amedia, og denne uka tok vi i bruk ny maskinvare som gjør at jeg som journalist her og nå for første gang i min karriere kan skrive «På tampen» rett inn på sida som snart, når dette skrives, sendes til trykkeriet. Vår tids «komplettmaskiner» hører nok framtida til, samtidig som de gjør at flere kjære kollegaer i høst har mistet jobben.

Et par dager nå har jeg også hatt omtrent like lange arbeidsdager som Inga Frey hadde på 1870-tallet. Akkurat det må vi tro og håpe at ikke blir en varig effekt av framskrittet.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags