Elefanten i rommet i Nittedal

Roar Kristensen, Øvre Bjertnes.

Roar Kristensen, Øvre Bjertnes.

Av
DEL

LeserbrevNei, det er ikke varaordføreren jeg hadde i tankene i første omgang! Men lesning i Venstres valgavis om at "Nittedals beste investering på flere 10-år, Flammen" endelig sto ferdig på et 1.000-års sted, ga meg frysninger. Riktignok er det allerede 86 år siden datidens frekkeste lystløgner, Adolf Hitlers senere propagandaminister, Joseph Goebbels, ble utnevnt til sjef for "Reichkulturkammer" - starten på Hitlers igangsettelse av et tysk 1.000-års rike.

Heldigvis medførte det "bare" 12 års sammenhengende menneskelig fornedrelse for millioner av mennesker over hele Europa og i kulturens navn. Blant de eldste av oss kan det nok fremdeles finnes bitre personlige erfaringer i minnene fra den tiden. Så, uten enhver sammenligning; det tilsynelatende vellykkede tilskudd til bygdas kulturarenaer står der - Gratulerer og lykke til.

Aktivt kulturliv er en betingelse for trivsel og fremdrift i siviliserte samfunn som inspirasjon til kunstnerisk fri utfoldelse innen demokratiske rammer for menneskelig samkvem. Hva offentlig kulturvirksomhet skal omfatte og koste felleskassen er imidlertid et evig løpende diskusjonstema.

Som - "på toppen av", eller "i tillegg til" lovpålagte offentlige tjenester, kan vi ønske oss det meste, fra brød og sirkus som i Roma - til innebygd langrennsløype i Torsby og på Lørenskog. Hamrer et flertall igjennom en flaggsak "istedenfor" eller "på bekostning av" de lovpålagte, kan det fort gå galt - som det dessverre gjør i Nittedal, det spøker for eldreomsorgen!

Flertallets skrytetrøst; Dølis 12 nye med mer enn 3-års byggetid førte til nedbemanning og avstengte rom på grunn av sprengte budsjetter. Noe nærmere en skandale kan man neppe komme, 36 millioner som betaling for sykehusutskrevne, deporterte nittedøler er heller ikke særlig attraktivt på flertallspartienes skrytelister.

Og, apropos skryt vs. virkelighet: Med bare Varingens spalter som grunnlag, kan nedenstående "beregninger" virke firkantede:

Deler man 48 tusen (årsbesøk i Flammen) på 24 tusen (nittedøler) blir vel svaret fremdeles 2 (to). Men sånn er det jo ikke, Mariann Torsvik. Men hvis hver besøkende avlegger 4 besøk pr. år eller som kanskje sannsynlig, til og med ennå flere? Vi leser jo om den ene større suksessen etter den andre! Kan den store begeistringen skjule den virkelige fremmøteprosenten i befolkningen?

Man skal vel ikke spøke for mye med tall, og de som også Varingen forteller om, driftsbudsjettene for "nye Mo" er sannelig heller ikke noen spøk: Antagelig et sted mellom en halv og opp imot en hel pr måned for å holde Flammen brennende og kirken stående. Sammen med rådmannens 36, altså minst vel 45 mill. pr år! Godt i overkant, (kanskje det dobbelte?) av forskjellen mellom eldreomsorg og anstendig eldreomsorg?

Da kan man vel med en viss rett ha lov å undres på hvorledes dagens flertallspartier hadde tenkt seg å kunne dra iland havaristen "Helsehuset" (som de jo offisielt bare har satt i flytedokk.)

Men hva i all verden har alt dette med "dyret" i overskriften å gjøre? Elefanten i rommet eller samordningsforordningen med sykehusene, bremseklossen som helst ikke skal nevnes.

Mens "alles" bevissthet tilsa avsetninger til innsats og forberedelser til kapasitetsforsterkninger for mottagelse av den kommende tsunamilignende eldrebølgen, må det ha hersket en langvarig god søvn blant de sittende på flertallstaburettene i kommunestyresalen, det hadde vel kostet dem for mye å ha vedtatt de 12 nye på Døli?

"Er det ingenting i eldreomsorgen som er godt da", raljerte to av Aps unge "backbenchers" over ett av Jan Gustavsens avslørende innlegg i Varingen. Mannen som mer enn noen annen har varslet og tryglet om mer penger til nye sykehjem. Uten den fantastiske innsats som gjøres av stabene der og i korpset av hjemmesykepleiere/hjemmehjelp ville det ikke vært mye godt, nei.

Måtte bare ikke belønningen bli at bevilgningene til tusenårsstedet på Mo også har gjort Døli til 1.000-årsstedet for eldreomsorg i Nittedal.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags