Gå til sidens hovedinnhold

Fake eller fakta om gummigranulat

Artikkelen er over 3 år gammel

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

I Varingen 20. oktober svarer Oddleif Dahlen på vårt innlegg om gummigranulat. Han beskylder oss for «feil og underslåing av fakta». Vi vil derfor gjennomføre en fake- eller faktatest av påstandene i innlegget til Oddleif Dahlen.

Han skriver at GIF siden 2010 har vært en foregangsklubb for å unngå avrenning av granulat. Hvis dette er fakta, synes vi det er rart at granulathaugen som har ligget på Li i årevis, ikke ble ryddet opp før Varingen minnet om dette 11. oktober i år. Vi synes også det er rart at en «foregangsklubb» lar brukt kunstgress med store mengder granulat ligge å flyte på Li fra juli 2015 til juni 2016. Dahlen likte tydeligvis ikke bildene av kunstgresshaugen i innlegget vårt. Oddleif Dahlen syns altså det er helt greit for en «foregangsklubb» å la kunstgress og granulat ligge og flyte ett år før det ryddes opp. Vi mener dette ikke er tilstrekkelig for å kalle seg en foregangsklubb.

Dahlen skriver: «alle rapporter viser at det ikke finnes miljøgifter i gummigranulat». Da bør han lese COWIs rapport fra 2012, eller ECHAs rapport fra 2017. Begge lister opp en rekke miljøgifter og metaller som er funnet i gummigranulat, så Oddleif Dahlens påstand er feil.

Han skriver: «Avrenning fra kunstgressbaner er ikke målbart i forhold til den avrenning/slitasjen av dekkene på vår bilpark gir». Oddleif Dahlen har rett i at dekk er den største kilden til mikroplast på land på ca. 5000 tonn pr. år (Mepex 2016). Kunstgress er derimot den nest største kilden på land, anslått til 1500 tonn pr. år (Mepex 2016). 1500 tonn er definitivt målbart, så påstanden til Dahlen er feil.

Han nevner sluk som er tettet for å forhindre avrenning. Vi derimot ser granulat renne ned i sluk på Li når det regner. Vi foreslår derfor en befaring med Oddleif før vi konkluderer på vår fake- eller faktatest på dette punktet. Gjerne med en representant fra grunneier Nittedal kommune tilstede. Da kan han også ta med de rapportene han har vist til tidligere og som vi har etterspurt flere ganger.

Vi ser frem til å møtes. Det vi har sett på Li er ikke forenlig med å være en «foregangsklubb» for å forhindre svinn av gummigranulat. Men kanskje GIF kan bli en foregangsklubb dersom Oddleif Dahlen slutter å fake og slutter å motarbeide gode miljøtiltak.

Kommentarer til denne saken