Gå til sidens hovedinnhold

MDG vil droppe Ringeriksbanen – vil likevel ha kortere reisetid mellom Oslo og Bergen

Dropp Ringeriksbanen og bygg ny trasé over Nittedal, sier Miljøpartiet De Grønne.

MDG ønsker at togturen mellom Bergen og Oslo skal ta fire timer, men vil droppe Ringeriksbanen som kan kutte reisetiden med en time. Nå protesterer SV.

I dag tar en togtur fra Bergen til Oslo mellom 6,5 og 7,5 timer, avhengig av når på døgnet man reiser, skriver Bergens Tidende.

MDGs valgløfte til Hordaland som de presenterte i Bergens Tidende forrige uke , var ifølge avisen «av den tydelige sorten». Partiet lover å kutte reisetiden med tog til Oslo til under fire timer ved å starte byggingen av ny jernbane mellom Arna, Stanghelle og Voss.

En ny bane til Voss kan kutte reisetiden fra Bergen i overkant av en halvtime. Dermed gjenstår det nesten to timer før man nærmer seg MDGs valgløfte.

MDG vil ikke bygge Ringeriksbanen, som er en ny jernbaneforbindelse mellom dagens stasjoner i Hønefoss og Sandvika. Det vil gjøre Bergensbanen 60 kilometer kortere og kutte reisetiden mellom Oslo og Bergen med cirka 50 minutter. Bakgrunnen for motstanden er at traseen går gjennom våtmarksområder.

I stedet vil MDG ha en ny trasé over Nittedal, som ifølge partiet vil kutte reisetiden med cirka en time. I tillegg vil partiet satse på raskere tog.

SVs andrekandidat i Hordaland, Sara Bell, legger ikke skjul på at det er et dilemma for SV at traseen skal gå gjennom våtmarksområdene, men hun er tydelig på hvilke konsekvenser MDG-alternativet kan få:

– Forslaget vil utsette forkortingen av Bergensbanen i årevis, eller kanskje for alltid, mener hun.

(©NTB)

Kommentarer til denne saken