Mange er redde for å gi førstehjelp 

ÅPEN DAG: Nittedal Røde Kors inviterer til åpen dag i rødekors-huset i Hakadal lørdag 11. mai. Fra venstre: Gitte Korvann, Marianne Arnesen, Aaste Føllesdal, Gry Anita Nilsen, Bjørn Grov og John Ivar Rygge.

ÅPEN DAG: Nittedal Røde Kors inviterer til åpen dag i rødekors-huset i Hakadal lørdag 11. mai. Fra venstre: Gitte Korvann, Marianne Arnesen, Aaste Føllesdal, Gry Anita Nilsen, Bjørn Grov og John Ivar Rygge.

Artikkelen er over 1 år gammel

Hvert år opplever 3 000 nordmenn akutt hjertestans utenfor sykehus. Dersom man raskt setter i gang hjerte- og lungeredning (HLR) øker sjansen for å overleve dramatisk. Likevel vegrer mange seg for å gi førstehjelp. 

DEL

- Mange er usikre på hva de skal gjøre eller er redde for å gjøre vondt verre. Men den største feilen man kan gjøre er å ikke gjøre noe, sier førstehjelpsansvarlig i Nittedal Røde Kors, Bjørn Grov.

I følge en ny en undersøkelse Respons Analyse har gjennomført for Røde Kors oppgir hver fjerde person at de ikke tør å gi førstehjelp hvis uhellet inntreffer. De fleste oppgir at de er redde for å gjøre feil.

Det tar alltid litt tid før ambulanse kan være på plass. For å redde liv, er det derfor avgjørende at noen starter med å gi førstehjelp og hjerte- og lungeredning (HLR) så fort som mulig.

- Sjansen for å overleve hjertestans øker 3 til 4 ganger dersom man kommer raskt i gang med livreddende førstehjelp, sier Bjørn.

Ifølge tall fra Helsedirektoratet tar det her i Nittedal i snitt 13 minutter fra man ringer til en ambulanse er på stedet, men det er store variasjoner. Uansett om det tar 4, 14 eller 34 minutter til ambulansen kommer, er det avgjørende at noen setter i gang hjerte- og lungeredning så raskt som mulig.

30:2 redder liv

- Dersom noen faller om, skal man straks sjekke om de puster. Hvis ikke, må man ringe 1-1-3, sørge man for åpne luftveier, og sette i gang hjerte- og lungeredning. 30 brystkompresjoner og 2 innblåsinger er riktig rytme, men når man ringer nødnummeret får man veiledning over telefonen mens ambulansen er på vei, sier Bjørn.

Ifølge undersøkelsen har bare hver tredje nordmann gjennomført førstehjelpskurs siste tre årene.

- Førstehjelpskunnskap er ferskvare, og bør gjenoppfriskes minst hvert tredje år. For å redde flere liv, må flere ta førstehjelpskurs og friske opp kunnskapene sine. Dette kan sikres gjennom for eksempel ved at alle elever får et grunnleggende førstehjelpskurs gjennom skolen, og at arbeidslivet tilrettelegger for at ansatte kan ta kurs i regi av jobben.

Åpen dag på lørdag

- Et annet alternativ er å melde deg på førstehjelpskurs i regi av Røde Kors, sier Bjørn. Han legger til at Nittedal Røde Kors holder sine lokaler i Vargveien 10 åpne lørdag 11. mai mellom klokken 11-14. Vi oppfordrer nittedøler om å ta seg en tur for å få bedre innblikk i hva Nittedal Røde Kors driver med og samtidig friske opp førstehjelpskunnskapene. Det vil bli aktiviteter for liten og stor, og vi håper på å se mange nittedøler der i løpet av dagen, avslutter Bjørn Grov.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken