Byggegebyrer ikke til å forstå

Varingens redaktør Jan Fossen.

Varingens redaktør Jan Fossen. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

I årevis har Nittedals høye byggegebyrer ridd bygda som en mare. Flere har forsøkt å finne ut av og ikke minst forklare hvorfor Nittedal tar seg særdeles godt betalt for byggesaksbehandlingen.

Ingen i Nittedal kommunes tjeneste har årsgasjer på henimot to millioner kroner. Likevel legger kommunen til grunn en timepris neste år på 1.045 kroner for byggesaksbehandlingen. Det tilsvarer en årslønn på 1.77 millioner kroner. Dette sliter bygdas folkevalgte med å forklare på en sånn måte at det er til å få forstand av for folk flest. Og enda verre å forklare; til tross for stive timepriser, gikk byggesaksavdelingen med 1.4 millioner i minus i fjor.

LES: Møter Forbrukerrådet ansikt til ansikt

Forstå det den som kan. Noen av dem som mener å forstå seg på dette, forklarer de strive prisene med politikernes beslutning som sier at byggesaksavdelingen i Nittedal kommune skal være 100 prosent finansiert av gebyrer. Den som ikke bygger skal slippe å bli belaste over skatteseddelen og være med å spleise på naboens byggeaktivitet. Den som bygger må selv betale det det koster.

Mandag samles kommunestyret til sitt årlige budsjettmøte. Da fastsettes også byggegebyrene for 2018. Rådmannen er ikke rådvill. Hun skrur litt på prisene og anbefaler at Nittedal heller skal følge nabokommunenes praksis for utskriving av byggegebyrer. Det viser seg nemlig at innrapporteringsrutinene til Kostra er ulike. i Nittedal er flere ulike byggegebyrer slått sammen og sendt inn til Kostra. Våre nabokommuner rapporterer kun inn selve behandlingsgebyret. Begge deler er lovlig. Neste år gjør derfor Nittedal som Skedsmo og Lørenskog, foreslår rådmannen. Hun vil aldri mer se Nittedal trone øverst på listen over Norges dyreste kommune å bygge boliger i.

LES: Bruker Nittedal som skrekkeksempel

Kommunestyrets kontrollutvalg som tidligere i år bestilte forvaltningsrevisjon av Nittedals byggegebyr-politikk, håper å kunne få granskingsrapporten til behandling tidlig på nyåret. I forbindelse med at kontrollutvalget avgir sin innstilling til kommunestyret, har utvalget bedt om å få et møte med Forbrukerrådet.

Våre lokalpolitiske kontrollører ønsker åpenbart å høre Forbrukerrådets mening om forvaltningsrevisjonens rapport, før de selv setter seg ned og skriver sin innstilling til sin oppdragsgiver; kommunestyret. Kanskje kan byggesaksgebyrene jekkes ned noen hakk til?

Artikkeltags