Temaet for årets lokale kvinnedagsmarkering mandag handler om både psykisk og fysisk helse. Under årets 8.marsfeiring blir det tre arrangementer i Flammen. I tillegg til bokbad med Heidi Linde i biblioteket, bys publikum på dagfilm i Lillesalen og et innholdsrikt hovedarrangementet i Storsalen på kvelden.

– Alt skjer innenfor gjeldende smittevernsregler. Vi har god plass og er opptatt av at alle skal føle seg trygge, understreker kulturhuskonsulent Kari Moland.

Kvinneportrett i ny serie

Den lokale 8.marskomiteen er sammensatt av kvinner fra Kulturverket Flammen og Nittedal Bibliotek, samt Bygdekvinnelaget, Sanitetsforeningen, Humanity First og lokale ildsjeler. I år lanserer de en helt ny serie: Kvinneportretter. Først ut i serien er filmvisning. Filmen, som har mottatt svært gode anmeldelser, handler om en kvinnelig kunstner, og er regissert av franske Céline Sciamma som har laget en håndfull ikoniske filmer, hvor seksualitet og feminisme alltid står sentralt.

Visningen i Lillesalen er på dagtid og gratis, men for å sikre god planlegging av logistikk og smittevern, legges det ut fribilletter som alle interesserte kan sikre seg i tiden fram mot 8. mars.

Bokbad på biblioteket

I forbindelse med markeringen av kvinnedagen 8. mars i Flammen, kommer forfatter Heidi Linde til biblioteket. «Hva hun klager over når hun klager over husarbeidet» er en roman som utforsker kvinnerollen og familieliv i vår samtid.

Vigdis vil bryte ut av ekteskapet, men finner ingen gode grunner til å gjøre det. Hvordan rettferdiggjør man skilsmisse etter 22 år sammen, når den eneste grunnen er at man selv vil ut? Linn oppdager at menn ikke snur seg etter henne på gata lenger. Hvem er hun, når tiltrekningskraften forsvinner?

Linde skriver skarpt og klokt om forventninger, trange rammer, utroskap og seksualitet, og om det å finne tilbake til seg selv. Boka kom ut i 2020 og har høstet svært gode anmeldelser. Heidi Linde kommer til biblioteket for å snakke om å være kvinne i vår samtid, sammen med litteraturformidler Elise Salmi.

Det blir salg av bøker og signering etter bokbadet. Det er gratis inngang, men påmelding er nødvendig. Fribilletter kan hentes ut på flammen.no, eller på biblioteket.

En rød tråd

Kvinner har mer angst, depresjoner og kroniske lidelser enn menn, men likevel mangler både kvinner selv, pårørende og helsepersonell tilstrekkelig kunnskap om kvinners helse. Hvorfor er det slik?

Dette spørsmålet er essensielt i kveldsarrangementet i Storsalen med tittelen «Ja, vi skal faktisk snakke om mensen». Her kan arrangørene skilte med foredrag av noen virkelige kapasiteter innen temaet kvinnehelse, samt slampoesi i verdensklasse, filmpremiere, panelsamtale om like muligheter i idretten, sang, musikk og enda litt til.

Brit Eirin Bøe Olssøn er avdelingsleder i Norske Kvinners Sanitetsforening med ansvar for forskning. Sanitetsforeningen har til enhver tid 40 pågående forskningsløp innenfor kvinnehelse. Olssøn er utdannet statsviter og brenner for frivillighet, forskning, likestilling og kvinners livsvilkår. Tittelen på hennes foredrag er «Kvinnehelseforskning – mannen som norm, kvinnen som avviker».

Lege, feminist og formidler Helle Uri Hageberg deler også av sin kunnskap og relevante erfaring i Flammen. Hun er i gang med spesialisering i fødselshjelp og kvinnesykdommer ved Lillehammer sykehus og har alltid hatt en sterk interesse for seksuell helse. Et annet deltema 8. mars er likestillingsstatusen i norsk idrett. Utgangspunktet er den nylig lanserte kampanjen «Like muligheter», og i panelet finner vi en god miks av lokale kvinnelige utøvere i ulik alder, samt en kvinnelig trener og spillerutvikler.

Pustehull og urpremiere

Slampoet Sofie Frost, for mange best kjent fra finaleplass i Norske Talenter, skriver om egne livserfaringer og tar for seg tabubelagte temaer som psykisk helse, voldtekt og overgrep. Hun er norsk og nordisk mester i slampoesi og tok også bronse i EM i slampoesi i 2018. I tillegg blir det noen skikkelig fine musikalske innslag, samt framføring av relevante tekster med snert og høy gjenkjenningsfaktor.

Urpremieren er det Nittedal og Hakadal Bygdekvinnelag som står for. Da laget gikk inn i sitt 85-årsjubileum, ville de høre historier fra bygdesøstre som har drevet laget i mange tiår. Resultatet ble en kortfilm om tilhørighet, et stillferdig samtidsdokument. I samtalen ved bålet snakker de om stolthet over bygda vår, om mattradisjoner og fornyelse, om gryende miljøvern og ikke minst om frivillighetens betydning som lim i samfunnet. Filmmusikken er det bygdesøster Marte Eberson som står for.

Til å lede publikum gjennom kvinnekveldens mangslungne program er Daisy Elizabeth Sjursø hyret som konferansier. Hun har lang fartstid fra kvinnebevegelsen, og siden hun flyttet til Nittedal for et par år siden har hun også engasjert seg i lokalforeningen av Mental Helse. Hun håper å kunne være med på å løfte frem kvinners særlige utfordringer også på dette feltet.