Bred feiring der det handler om å gi tid

ILDSJELER: Rådgiver Ragnhild Bull-Njaa Larsen i enhet for psykisk helse og rus i Nittedal kommune (t.v), styreleder Kjell Kjepperud i Mental Helse Nittedal, samt bibliotekar og bokbader Monica Blegvad står sentralt i arbeidet rundt markeringen av Verdensdagen for Mental Helse her i bygda.

ILDSJELER: Rådgiver Ragnhild Bull-Njaa Larsen i enhet for psykisk helse og rus i Nittedal kommune (t.v), styreleder Kjell Kjepperud i Mental Helse Nittedal, samt bibliotekar og bokbader Monica Blegvad står sentralt i arbeidet rundt markeringen av Verdensdagen for Mental Helse her i bygda.

Hvorfor er vi så stressa, og hva kan vi gjøre med det? Hjelper yoga egentlig og finnes det deprimerte klovner?

DEL

Dette og mye annet er tema i en livsbejaende og bred markering av Verdensdagen for psykisk helse her i bygda i år.

Alle har en psykisk helse, og årets markering av verdensdagen retter fokus på å gi tid. Så hvorfor ikke gi seg selv tid til et foredrag om stressmestring på biblioteket, til en kopp kaffe med en god samtale til på Solli Aktivitetshus, eller til et foredrag i kirken om hva man skal gjøre med seg selv når alt blir snudd på hodet?

Fra garnlageret til Storsalen

Sollibandet har blitt en betegnelse for alle musikerne på Solli som ønsker å stå på en scene og framføre musikk for et publikum. Det hele startet med tre ødelagte kassegitarer i et skap i 2011. Det syntes ikke den nyansatte miljøterapeuten, Sigve Grønbeck Kristoffersen, holdt mål, og etter hvert ble det kjøpt inn utstyr for å kunne ha et bandrom på garnlageret. Etter hvert flyttet de opp til Solli, og der har de ukentlig opplevd små og store musikalske øyeblikk gjennom enkelttimer, bandøvinger, allsang, konserter og plutselige musikalske krumspring.

Under den offisielle åpningen av Verdensdagen 10. oktober vil Sollibandet dele musikkgleden med publikum i Storsalen på Flammen. Er du selv interessert i musikalsk utfoldelse, eller er det kanskje billedkunst eller snekkerarbeid som fenger? Solli Aktivitetshus har mange spennende tilbud og tjuvstarter markeringen med åpen dag den 9. oktober. Alle som vil stikke innom er varmt velkomne der for en kopp kaffe og en prat.

Hva kan vi gjøre med stresset vårt?

I den kritikerroste boka «Stress og korleis leve med det» har Anne Gunn Halvorsen prøvd å finne ut hva som gjør at vi kaver oss opp, blir stressa og utbrente. Boken er en konkret og underholdende håndbok i stressmestring, og på verdensdagen får publikum møte forfatter Anne Gunn Halvorsen i samtale om stressmestring med bibliotekets bokbader Monica Blegvad.

Det er ikke bare på biblioteket at det stresses ned under verdensdagen. Eline Fahret Born er psykolog og brenner for yoga og meditasjon i helsefremmende arbeid. Eline underviser en myk form for yoga som passer alle, og vil under sin åpne yogatime på Verdensdagen dele av kunnskap om yoga og meditasjon knyttet til psykisk helse. Hun inviterer alle som ønsker det til å slippe tankekjør, og til å lytte til kroppen gjennom fokus på pust og bevegelse.

Klovner i mørket

Halldis og Jon er gift og har to barn. De er begge utdannet lærere og livet var godt på så mange måter frem til en dag i februar 2015 da tiden stoppet opp. Jon ble syk om natten og diagnosen lød «ondartet hjernesvulst». Hva gjør man med sånt og hvordan kan livet gå videre? Finnes det glede på «venterommet»? Halldis Kirkeng er kjent for sin gode formidlingsevne, og vever sanger og erfaringer sammen til den musikalske fortellingen «Når tiden stopper opp» i Rotnes kirke sammen med pianist Lasse Gulbrandsen.

Verdensdagen avsluttes i Lillesalen på Kulturverket Flammen med en mental forestilling i skjæringspunktet mellom tragedie og komedie. «Depression – The Musical» er en fortelling om depresjon hvor hovedpersonen er en klovn.

Knut Østrådal har lang erfaring som skuespiller og klovn, og her deler han sine egne opplevelser i depresjonens mørke og veien ut i lyset igjen. Forestillingen er delvis figurteater i klovnens univers, og latter og tårer er følgesvenner på livsveien.

Fakta om Verdensdagen

  • Verdensdagen for psykisk helse har vært markert siden 1992 i en rekke land.
  • Markeres 9. og 10. oktober i Nittedal.
  • Byr på et bredt utvalg arrangementer, aktiviteter, servering, stands og mingling.
  • Arenaer: Kulturverket Flammen, Rotnes kirke og Solli Aktivitetssenter.
  • Tema for årets markering: «Gi tid».
  • Arrangører er Mental Helse Nittedal, Kulturverket Flammen, Rotnes kirke, Nittedal kommune, Nittedal Bibliotek.
  • Les mer om programmet på www.flammen.no


Artikkeltags