Gå til sidens hovedinnhold

Igor Dunderovic: – Av alle steder jeg har bodd er Nittedal mest hjemme. Nå med forestilling i Flammen

Artikkelen er over 2 år gammel

Søndag 18. november spiller barneforestillingen Ib i Svartaste Granskauen i Lillesalen på Kulturverket Flammen. I hovedrollen: nittedølen Igor Dunderovic.

Her får du høre historien om Ib, ei tusse med guttenavn som bor under en bøk langt inne i granskauen. Du får også høre om troll, ei hulder og bergtrollet, Grete - som for øvrig har fire neser!

Nittedølingen, Igor Dunderovic snakker godt italiensk etter å ha bodd i Italia i en periode. For en tid siden behøvde han noen å prøve ut noen låter med, og ble koblet med den italienske metallgitaristen, Demetrio Scopelliti. Begge bor i Skien, har norske koner og to barn hver.

Norske finurligheter

Med beina godt planta i norsk kultur, og med noen år på baken fra ulike hjørner av verden blir det fort til at man deler noen erfaringer, og ler litt av typisk norske finurligheter. Igor er blitt glad i å leke med norske ord og uttrykk, spesielt de uttrykkene som ikke lar seg oversette. «Inn i svarteste granskauen», for eksempel. -Norge er jo full av granskau, så det er jo lett å forstå at det uttrykket har etablert seg, men rent referansemessig er det jo ikke så lett å oversette til for eksempel italiensk. Igor har også blitt veldig interessert i det norske trolluniverset og han elsker å dille med det, rett og slett. –Ja, og så er det jo dette med troll da. Typisk norsk. Vi nordmenn vet jo hva troll er, men likevel ikke. Det finnes så mange historier om dem, og så mange ulike varianter av troll. Derfor er det mye å spille på! På spørsmål om hvem og hva Ib er, svarer Igor engasjert: -Ib er et troll, eller ei tusse da. Så bor vi jo i Skien, og alt der handler om Henrik Ibsen. I hvert fall nesten. Ibsenhuset, Teater Ibsen, Ibsen bakeri, Café Ibsen, Ibsensykehuset.., så du kan si at vi er blitt inspirerte hva gjelder navnet på hovedkarakteren. Interessen for troll, heavy metall, norske uttrykk og Ibsen-eksponeringen har dermed kulminert til en rar og morsom barnemusikal som endelig kommer til Nittedal.

Barna får bidra til de skumle greiene

Igor og Demetrio gleder seg til å hilse på barna. De trenger dem faktisk for at forestillingen skal bli noe av. Her får barna mulighet til å delta i forestillingen selv, og til å kjenne på hvordan det er å være troll! Barna kan altså glede seg til å være både publikum og medskapere til utviklingen av denne rare og spennende historien.

Av alle steder Igor har bodd er Nittedal mest hjem

Igor ble sammen med foreldrene og to yngre brødre bosatt i Nittedal i 1994. Familien kommer fra Sarajevo i Bosnia. Etter en tid på mottaket på Tanum, halvannet år på Sunnmøre og et halvt år på Frogner i Oslo etablerte familien seg i Nittedal. Da begynte han på Bjertnes videregående og trivdes på lik linje med de andre trøtte, kule og keitete tenåringene. Senere ble det studier på NTNU i Trondheim, deretter kortere opphold i Italia og Stavanger før han etablerte seg i Skien.

Selv om Igor ikke bor i Nittedal nå for tiden ser han alltid på Nittedal som mest hjem. Her bor foreldrene, og det er her han spiser de beste middagene. –Faren min har brent for kulturhuset helt siden vi flyttet hit, og moren min jobber på Nittedal ungdomsskole. Hun kunne ha pensjonert seg nå, men jeg tror hun trives litt for godt på jobb. Igor har bodd og reist så mye i Norge at han er trygg på hva man kan tøyse med nordmenn om, og hevder at kjærlighet og trygghet er bedre enn kunnskap akkurat der. Når gleder han seg til å komme tilbake og tøyse litt i Nittedal. Middagen spiser han nok hjemme hos mor og far, men forestillingen spilles altså i Lillesalen på Kulturverket Flammen.

Igor Dunderovic

Født i 1979

Norsk visesanger og komiker fra Nittedal

Spellemannsnominert for beste barneplate 2014

Skribent for blant annet ballade.no, og skriver tekster på bestilling

Driver med Improteater med bl.a "Norges Lykkeligste"

Har for øvrig vært på mange konserter med Strie Strenger

Demetrio Scopelliti

Født i 1980

Profesjonell italiensk metallgitarist og produsent

Gitarlærer på kulturskolen i Drangedal.

Bodd i Norge i 10 år

Nettopp kommet fra 3 ukers rocketurne i Kina

Kommentarer til denne saken