God nok jul

Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel
DEL


Så går vi inn i en ny adventstid. Selv om det neppe er noen annen høytid der tradisjonene er så til de grader ufravikelige, endrer jula seg allikevel litt med årene. Ventetiden fortoner seg kortere, forventningene avtar også. En illusjon brister det året man avslører at julenissen ikke er den han gir seg ut for å være. Mine barn skjønte det den jula de så nissen stige ut av en bil og ikke av en slede trukket av reinsdyr.

De første årene som ung voksen julearrangør vasket jeg huset fra gulv til tak og bakte i hauger og lass. Jeg skrev nærmere femti julekort, som alltid ble alltid ble postlagt innen Postens frist for juleforsendelser. Så kom tiden da jeg syntes barna fortjente julekalendere med små pakker. Da ble det til sammen 48 små ting til mine håpefulle, med papir, bånd og datomerkelapper. Tape, saks, armer og bein! År etter år! Så kom det kjæreste inn i bildet, og selvsagt var det hyggelig å overraske ham også med hjemmelaget kalender. Vips, så var jeg oppe i 72 små pakker, og en ekstra runde med tape, saks, armer og bein! Kjæresten har blitt til ektemann og barna er store. Nå har vi familiekalender laget på dugnad. Alle får pakke fra samme kalender, i tur og orden, og det er akkurat like stas.

Husvask fra gulv til tak utsettes til våren, når det er lyst og vi ser skitten. Bakinga er redusert til den mengden vi faktisk spiser, og julekortlista er modifisert i takt med avtakende mengde mottatte julekort. At kortene først kommer fram i romjula, er nå kalkulert som "innafor". Det går også an å spise annen julemat enn den man vokste opp med. I år skal følge min manns tradisjoner i matveien. Gavene har ikke lenger like stor betydning, heller ikke at enkelte tradisjoner endres litt. Det blir jul allikevel.

Julesanger og duften av røkelse setter meg i stemning. God mat og samvær med de nærmeste er et privilegium. Uansett tro og tradisjon; denne ene kvelden i året får alltid et anstrøk av magi når julefreden senker seg. Så tenner jeg et lys i kveld og gleder meg til jul!


Artikkeltags