Kommunens første idrettslag fyller 120 år

FRA ARKIVET: Et knippe æresmedlemmer i Hakadal IL fotografert av Varingen i 2004; f.v. Trygve Lysaker, Kikkan Løvstad, Erling Olav Fjeldstad, Berit Tøien Berthelsen, jubileumsbokforfatter Tom Christophersen, Paal Syr og Jan Fredriksen.

FRA ARKIVET: Et knippe æresmedlemmer i Hakadal IL fotografert av Varingen i 2004; f.v. Trygve Lysaker, Kikkan Løvstad, Erling Olav Fjeldstad, Berit Tøien Berthelsen, jubileumsbokforfatter Tom Christophersen, Paal Syr og Jan Fredriksen. Foto:

Søndag 14. januar 1900 ble Hakadal IL grunnlagt.

DEL

«Søndag 14 januar 1900 stiftedes paa Hagen Skole en skiløberforening med 18 medlemmer. Den besluttedes kaldt Hakadal Skiløberforening.»

I formålsparagrafen står det at foreninga skal: «... ved avholdelse av skirend og istandbringelse af udflugter, at virke for skiidrettens utbredelse blandt bygdens ungdom.»

Hakadal Skiløberforening var Nittedal kommunes første idrettslag. I 1917 endret foreninga navn til Hakadal Idrettslag.

Ved 100-årsjubileet ga laget ut ei praktbok skrevet av Tom Christophersen. På 120-årsdagen, tirsdag 14. januar, har styret med leder Per Ole Thorsen i spissen laget et oppdatert tilbakeblikk.

Styret i Hakadal IL har ordet:

«Bakgrunnen for denne dannelsen nettopp i Hakadal, var at de to største arbeidsgiverne i bygda: Fridtjof Young på Aas gård og eieren av Nordmarksgodset, daværende statsminister Harald Løvenskiold, gjennom sin forvalter ga sin støtte, både sosialt og økonomisk til dannelsen og driften de første årene. Særlig Young, som fikk opp skiinstruktører og veiledere fra Skiforeningen. En av disse var kaptein Karl Roll, som var pådriver til og senere formann i Norges Skiforbund, og som i 1902 var dommer og veileder i det årlige skirenn Aas-bakken.

I 1917 ble navnet endret til Hakadal Idrettslag, da man tok inn sommeridretter, som terrengløp og annen friidrett, og sykling. Det første sykkelrittet fra Hakadal til Stryken ble avholdt allerede i 1913. Så ble turn tatt med i 1919. Opp gjennom historien har det vært flere idrettsgrener til og fra. Vi nevner boksing i 1930, Damelangrenn i 1931, fotball i 1933, skytterlagrenn (skiskyting) i 1935, orientering i 1938 og håndball i 1940.

I februar 1963 ble Varingskollen Skisenter åpnet, og dermed ble ski-interessen for alpinsporten stor. I årene fra 2005 har Hakadal IL bygget og utviklet lysløype, skistadion med skistue og de siste årene snø produksjonsanlegg for langrenn

Hakadal IL overtok Varingskollen Alpinsenter i 2016 og drifter i dag både alpinanlegget og langrennsanlegget til glede for hele regionen.

HIL er kommunens eneste lag som eier sitt eget idrettsanlegg med fotballbaner på Elvetangen. Elvetangen er i jubileumsåret anleggsområde i forbindelse med med byggingen av Elvetangen skole. Vi ser frem til 2021 når skole står ferdig og idrettsanleggene kan benyttes til aktivitet igjen.

Hakadal IL har i jubileumsåret følgende grupper og lag: Fotball, Innebandy, Langrenn, Alpint & Freeski, Barneidrett, Freesbeegolf, HIL Runners og Veterangruppe.

Med sine nå cirka 1.000 medlemmer, hvorav de fleste yngre, ser laget fortsatt framover.

Jubileumsåret vil markeres med et fellesarrangement lørdag 2. mai samt ulike arrangementer i grupper og lag gjennom året.

Gratulerer med dagen alle medlemmer :-)»

Artikkeltags