DEDIKERT: Emma Karoline Hoff er dyktig og har bøttevis med potensial. Hun trener ekstremt hardt ifølge og prosjektleder Sarah da Fonseca.

DEDIKERT: Emma Karoline Hoff er dyktig og har bøttevis med potensial. Hun trener ekstremt hardt ifølge og prosjektleder Sarah da Fonseca. Foto:

Legger Operaen for sine føtter

Emma Karoline Hoff fra Nittedal er en av 19 elever fra Østlandet, som har danset seg igjennom nåløyet i talentprosjektet "På tå hev".
Jarl André Hanssen
Publisert
DEL
Emma Karoline Hoff fra Nittedal er en av 19 elever fra Østlandet, som har danset seg igjennom nåløyet i talentprosjektet "På tå hev".


Snart skal Emma danse i selveste Operaen, som en av 50 utvalgte blant håpefulle dansere. Formålet med prosjektet er å få fram talenter blant unge samtidsdansere, og bygge bro mellom operaballetten og ungdommene, og skolene deres. De utvalgte kandidatene skal delta i en danseforestilling i Operaen 21. desember.

Seleksjon ved workshop

I motsetning til en tradisjonell audition, hvor hver kandidat alene må overbevise en jury, blir danserne til dette prosjektet valgt ut gjennom en workshop.

– Vi hadde en firetimers workshop på skolen, og dagen etter fikk vi vite hvem som gikk videre, forteller Emma, som går andre året på danselinjen ved Edvard Munch videregående skole i Oslo.

– Det var veldig lærerikt og vi glemte nesten at det egentlig var en audition. Fire stykker fra klassen min kom med videre, legger hun til.

De unge danserne trener for tiden i sine respektive regioner, og i desember kommer alle til Oslo for å sy sammen de ulike koreografiene til en helhetlig forestillingen.

– Da skal vi jobbe sammen en hel uke, og vi får vi fra skolen til prosjektet, sier Emma.

FORMIDLING: For Emma handler dansen i stor grad om formidling.

FORMIDLING: For Emma handler dansen i stor grad om formidling.

Hemmelig

Emma får ikke lov til å si så mye om forestillingen på forhånd, men hun antyder at den blir litt skummel og forteller at de får låne kostymer fra Operaen.

– Det er et veldig kult konsept, mer kan jeg ikke røpe, sier hun.

Forestillingen er gratis og åpen for alle. Danserne får 14 plassbilletter hver, som de kan dele ut til familie og venner.

– Jeg skal ha med familien og en venninne. Det kommer også trenere og dansevenner fra Skedsmokorset. Jeg var på fjorårets forestilling og ble veldig imponert. Det var virkelig gøy å se, forteller Emma.

Danser mot karriere

Det er dans Emma helst vil drive med, også som profesjon. Målet er en bachelor i jazzdans ved Kunsthøgskolen i Oslo.

– Jeg håper å bli utøvende danser og kunne tenke meg å jobbe i et kompani, sier Emma.

Hun har danset siden hun var fem år. I flere år konkurrerte hun i freestyle, og de senere årene har Emma siktet seg mer inn mot jazz og moderne. I 2015 oppnådde hun NM-bronse i moderne solo, som er en moderne jazzdisiplin. I dag er hun med i "2dance" på Skedsmokorset. Med dette ensemblet har hun også deltatt i EM og VM i gruppe og formasjon. Det har så langt blitt flere gull- og øvrige medaljeplasseringer.

Livet til Emma er allerede sentrert rundt hennes store lidenskap, og det dreier seg mye om trening og perfeksjonering.

– Det blir bortimot 25 ukentlige treningstimer med dansetimene på skolen, "To dance" og prosjektet i Operaen. De fleste vennene mine driver også med dans, forteller hun.

Må være dedikert

Danseyrket er krevende, og yrkeskarrieren som utøvende profesjonell danser er kort. Emma er veldig bevisst på yrkets pris, med risiko for skader og slitasje, pluss at det kan være vanskelig å kombinere arbeidstiden med et fremtidig familieliv. Hun har imidlertid tatt et valg, og er både motivert og målbevisst.

– Det er viktig å være dedikert. Den viktigste egenskapen er viljestyrke. Du må ha viljen til alltid å trene enda mer, alltid se etter noe som kan bli bedre. Piruetter og hopp må øves om igjen og om igjen, forklarer Emma.

Med en travel timeplan får hun ikke tid til å se så mange forestillinger fra publikumsbenk som hun skulle ønske.

– Vi så nylig Hedda Gabler med skolen, det var kjempekult. Jeg fikk også sett Musikalen Michael Jackson i London i sommer, og jeg skulle gjerne gått oftere på danseforestillinger. Lærerne på skolen gir oss ofte linker til tolkninger vi bør se på, og jeg bruker YouTube mye for å hente inspirasjon, sier hun.

Prosjektet "På tå hev"

  • Den Norske Opera & Balletts prosjekt for unge samtidsdansere, støttet av Sparebankstiftelsen DnB.
  • I 2017 har over 2000 elever ved videregående skoler og kulturskoler fra Østlandet, Sørlandet og Nord-Norge deltatt via regionale workshops.
  • De 50 mest talentfulle elevene har gått videre til en runde to og er delt inn i regionale grupper i Bodø, Kristiansand og Oslo. Denne høsten får de dansetrening med dansere fra Nasjonalballetten.
  • Prosjektet avsluttes 21. desember med felles forestilling på Scene 2 i Operaen, der gruppene fremfører sine ulike koreografier.
  • Sarah da Fonseca, som underviser i moderne danseteknikker ved Den Norske Opera & Ballett, leder prosjektet.


Artikkeltags