Bukkene Bruse toppet åpningen

STAPPFULLT: Forfatter Bjørn Rørvik og hans fortellinger om Bukkene Bruse trakk stappfullt hus til åpningen av Litteraturfestivalen lørdag.

STAPPFULLT: Forfatter Bjørn Rørvik og hans fortellinger om Bukkene Bruse trakk stappfullt hus til åpningen av Litteraturfestivalen lørdag. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Det finnes knapt et barn i den rette alderen som ikke kjenner bøkene om Bukkene Bruse. Så da forfatter Bjørn Rørvik kom til biblioteket lørdag formiddag, fylte publikum kafédelen til randen.

DEL

Rørviks tre bøker om Bukkene Bruse er blitt utrolig populære. Derfor var det ikke rart at så mange ville møte forfatteren og høre ham fortelle om sin siste bok, ”Bukkene Bruse begynner på skolen”. Arrangementet innledet åpningen av Litteraturfestivalen i Akershus som i år var lagt til Nittedal og Kulturverket Flammen.

Rørvik er en festlig forteller, så han moret de voksne like mye som barna da han levendegjorde historien om de tre bukkenes inntreden på skolen og deres møte med den trollete rektoren.

Møter litteraturen

Ikke like mange benket seg i motsatt ende av lokalet da den offisielle åpningen av Litteraturfestivalen fant sted en time senere. Etter å ha hørt talentfulle Mia Nguyens vakre pianospill i Debussys Arabesque, fortalte ordfører Hilde Thorkildsen om Kulturverket Flammen, om hvordan bygget er blitt det hun og mange sambygdinger hadde drømt om; et sted er folk møtes og ikke minst der voksne barn møter litteraturen. Et bygg som bygda er svært stolt over å vise fram.

Fylkesordfører Anette Solli foretok selve åpningen og fortalte muntert om hvordan hun som 12-åring for alvor oppdaget bøkenes verden og om hvordan litteraturen siden den gang har vært en berikelse i hennes tilværelse.

– Og av og til også som god hjelp hvis jeg møter vrange ordførere, la hun til med et smil.

Nyskapende poesi

Litteraturfestivalen i Akershus er et samarbeid mellom fylkesbiblioteket og de kommunale bibliotekene, og årets festival er den åttende i rekken. Til sammen inviterer bibliotekene i Akershus til over 100 arrangementer, for alle aldersgrupper og til alt fra slampoesi til grisedisco!

Nettopp slampoesi fikk vi presentert gjennom Fredrik Høyer som gjestet Nittedal på åpningsdagen. På forhånd rådet uvissheten blant publikum, for hva er egentlig slampoesi? Ingen hadde et fullgodt svar, men da Høyer med sitt digitale verktøy fabulerte vidt og bredt med utgangspunkt i temaet ”Hva er et bibliotek”, visste vi å lytte med interesse, og likte det vi hørte.

Eventyrstund og bokbad

Interessant, om enn på en ganske annen måte, var det også å høre forfatter Cecilie Enger fortelle om, og lese fra, sin nyeste bok, ”Pust for meg”. Hennes historie om anestesilegen Carla Ruud og det dramaet som oppstår når hun og hennes passasjer kjører av veien, har fått gode anmeldelser. Enger slo for alvor gjennom med sin forrige bok ”Mors gaver”, som kom i 2013 og som hun vant Bokhandlerprisen for.

I anledning festivalen spanderte fylkesbiblioteket håndmat fra Mortens Kro, og vi som var til stede kunne spise oss gode og mette på lørdagens åpningsarrangement.

Når dette kommer på trykk, har det vært både foredrag på mandagens språkkafe, og eventyrstund for barn og bokkafe med forfattersamtale for voksne på tirsdag.

Artikkeltags