Gå til sidens hovedinnhold

Kjersti i Stortingets finaleheat

Kjersti Wexelsen Goksøyr fra Nittedal er en av seks utvalgte kunstnere som skal lage en skisse til en skulptur av Anna Rogstad.

Rogstad var landets første kvinnelige stortingsrepresentant. Hun var vararepresentant for Frisinnede Venstre, og møtte første gang på Stortinget i 1911. Ti år senere ble Karen Platou (Høyre) den første kvinne som ble valgt inn på fast stortingsplass. Hun tok først sete i januar 1922.

− Anna Rogstad banet vei for store og varige endringer på Stortinget, og i Norge. Nå vil vi gi henne den plassen hun fortjener utenfor Stortinget, sier stortingspresident og juryleder Tone Wilhelmsen Trøen.

36 kvinner og 15 menn meldte sin interesse for å utføre skulpturen som skal stå utenfor Stortinget, på Eidsvolls plass. Nå er fem kvinner og en mann plukket ut til å delta i den siste lukkede konkurransen om oppdraget. Foruten Wexelsen Goksøyr dreier det seg om Christine Aspelund, Lina Viste Grønli, Håkon Anton Fagerås, Anne-Karin Furunes og Kirsten Kokkin. Endelig valg av utførende kunstner skjer i midten av september, og prosjektet har en ramme på fire millioner kroner. Etter planen skal skulpturen avdukes 8. mars 2023.

Kjersti Wexelsen Goksøyr har i mange år arbeidet innenfor en klassisk modernistisk tradisjon og er kjent for sine stiliserte og uttrykksfulle menneskeskikkelser og hoder i stein. Goksøyrs skulpturer har generelt en religiøs og filosofisk dimensjon, der hun særlig kretser rundt overgangsprosesser, det livgivende og spirende i tilværelsen. Goksøyr er utdannet ved Statens håndverks- og kunstindustriskole og Statens kunstakademi. Ett av hennes mest kjente verk er statuen av Sigrid Undset i Stensparken.

Kommentarer til denne saken