Kjendiskokken advarer mot triksene som etter hans mening gjør at du må betale kjøttpris for vann og marinade.

– Vi er lette å lure i grillsesongen. Stemningen betyr nesten mer enn maten. Innpakningen er kul, sier Eirik Lillebø.

Han har mer enn 25 års erfaring som kokk og er medeier i restaurantene Vaaghals og Code. Den frittalende kokken har tidligere refset bransjen for dårlig kvalitet, blant annet når det gjelder pinnekjøtt.

– Det er ingen tvil om at det er mannen som skal lures. Og vi er lette å lure. Du ser det på reklamen. Far skal bare få fyr på grillen, snu kjøttet litt og drikke to øl. Og så få all æren, sier Lillebø.

Les også: Lett å ta feil i hylla: – Vanvittig pris!

Innsprøytet med vann

Lillebø tror mange ikke er klar over at en del av kjøttet man legger på grillen, er innsprøytet med vann. På flere av pakkene Nettavisen sjekket står det “tilsatt vann”.

  • På ytrefileten fra Folkets som vi fant hos Kiwi står det tilsatt 7 prosent vann.
  • På grillfileten fra Coop som vi fant hos Extra står det 8 prosent tilsatt vann.

Det står også “tilsatt vann” på sommerkotelettene hos Rema 1000. Men, ikke hvor mye. Men kjøttmengden er oppgitt til 80 prosent, så det er åpenbart en god del vann som er tilsatt.

I de 14 produktene Nettavisen undersøkte var det helt ned til 76 prosent kjøttinnhold.

– Det å sprøyte vann inn i kjøttet gjør det lettere å få saltlaken til å trekke inn. Men blir jo ikke et bedre stykke kjøtt av det, mener Eirik Lillebø.

Som géle eller gummi

Tvert i mot blir kjøttet dårligere, mener Lillebø.

– Det gjør noe med strukturen, det blir enten geléaktig eller som litt hard gummi.

Han er ikke i tvil om hvorfor produsentene bruker vann.

– Det å ta betalt for vann er jo god butikk, klart de tjener på å sprøyte inn vann, sier Lillebø.

– Jeg er ikke noe glad i å kjøpe vann, det kan du få gratis i springen. Jeg kjøper ikke kjøttet, jeg tar meg heller et glass vann fra springen og drikker ved siden av, sier han.

Les også: Nytt grep: – Rema 1000 lurer sine gode kunder, det irriterer meg

Gilde: – Det handler om kvalitet

Gilde har mange kjøttprodukter for sesongen, blant annet sommerkoteletter røkt på bøkeflis. Fra Nortura som eier Gilde får Nettavisen opplyst at disse er sprøytet med vann. Vannet utgjør 13 prosent av vekten. Det er nesten dobbelt så mye vann som i sommerkotelettene fra First Price.

– Hvorfor tilsetter dere vann i kjøttet?

– Dette handler om kvalitet. Vi tilsetter vann fordi produktet ikke skal bli tørt og seigt under oppvarming. Svinekoteletter kan ofte oppleves som tørre, siden mange foretrekker å gjennomsteke kotelettene. Ved å tilsette vann/lake får vi et saftigere produkt, sier Fagsjef Kjetil Nesse til Nettavisen.

– Hva vil du si til påstanden om at dere tar betalt for vann?

– Dette er en myte og en frase som stadig blir brukt, men det er ikke tilfelle, sier Nesse.

– Våre priser til dagligvarekjedene settes ut ifra råvarekost og arbeidskost. På alle våre produkter som tilsettes lake, senker vi kiloprisen til råvarepris, sier han.

Nesse legger til:

– All bearbeiding gir noe arbeidskost, men vi har ingen fortjeneste på å tilsette vann, sier Nesse.

Nortura påpeker også at det er butikken som setter pris ut til forbrukere.

– Ikke Rolls-Royce

Når det sprøytes vann inn i kjøttet blir kjøttmengden mindre. Men det kan også være lav kjøttandel i de ferdigmarinerte produkter.

  • Langtidsstekt Lammebog vi fant hos Rema 1000 har 85 prosent kjøtt.
  • Flintsteken fra Gilde har 84 prosent kjøtt.
  • Grill Perfekt Baby Back Ribs fra Coop har 78 prosent kjøtt.

Lillebø er ikke begeistret for det ferdigmarinerte kjøttet som selges.

– Det er ikke verdt det, spør du meg. Da betaler du kjøttpris for marinaden. Og jeg tviler sterkt på at det finnes noen Rolls-Royce-produkter i marinaden, for å si det sånn.

Han oppfordrer folk til å lage marinaden selv.

– Kjøp heller rent kjøtt, og lag en god marinade selv. Det finnes mange gode oppskrifter på nett. Da kan du få bedre råvarer inn i marinaden også. Og så vet du hva du putter i deg. Det kan være mye rart i ferdigmarinert kjøtt.

– Det å lage marinaden selv lønner seg stort, og timeprisen for å lage den er rimelig heftig.

Avviser kritikken

Nortura avviser at de bruker marinade for å øke fortjenesten.

– Vi jobber hele tiden for å utvikle gode produkter som det er lett å lykkes med hjemme på eget kjøkken. Om vi øker mengden marinade eller tilsatt vann, handler dette om å lage et bedre produkt, det er ikke noe vi får høyere fortjeneste på, sier fagsjef hos Nortura Kjetil Nesse.

– Er kjøtt eller marinade dyrest for dere å kjøpe inn?

– Lakeprisen ligger langt under råvareprisen, mens marinadeprisene varierer mye, avhengig av om det er en vannbasert, eller oljebasert marinade. Noen ganger ligger marinadeprisen høyere, men det igjen avhenger av kjøttråvareprisen. Krydderblandinger som inngår i marinader har som oftest høyere pris enn råvareprisen, sier Nesse

Slik svarer Extra, Kiwi, Rama 1000 på kritikken:

EXTRA: – Folk må få velge selv

– Det som er viktig for Extra er at kundene selv skal kunne velge hva de ønsker å legge på grillen, og at det er tydelig merket hva de kjøper, sier kommunikasjonssjef Harald Kristiansen.

– I utgangspunktet er vi helt enig med Lillebø; kjøp gjerne et godt stykke kjøtt, lag marinaden selv og la det ligge natten over, sier han.

– Men så er verden slik at mange av kundene våre ønsker gode, raske og enkle løsninger, og som garantert ikke blir tørre på grillen.

– Som kokken selv sier, så hjelper marinaden på å få krydderblandingen til og trekke helt inn i kjøttet. Det bidrar også med saftighet, slik at kjøttet ikke blir tørt når det stekes.

– Vi er stolte av grillproduktene i Grill Perfekt-serien som har vunnet en rekke priser for sin kvalitet, så å snakke marinerte produkter ned synes vi blir helt feil.

NORGESGRUPPEN: – Bedre spiseopplevelse

(Norgesgruppen eier Kiwi, Meny og flere andre kjeder)

– Måten våre marinerte produkter og sommerkoteletter blir produsert er slik denne typen produkter vanligvis produseres, og det er ganske likt i hele bransjen, sier kommunikasjonssjef Kine Søyland.

– Vi tilfører væske først og fremst fordi det gjør det enklere for forbruker å lykkes med tilberedningen. Væsken gjør at sluttproduktet blir saftigere og dermed en bedre spiseopplevelse, sier hun og legger til:

– Når det gjelder sommerkotelettene, så må vi tilføre saltlake før røyking, ellers blir kotelettene veldig tørre.

Når det gjelder de marinerte produktene sier Søyland dette:

– Vi har tilsatt væske i produktet for at forbruker skal få en bedre spiseopplevelse. Et kjøttstykke vil naturlig miste en del av sin opprinnelige kjøttsaft i tiden etter slakting. For å kompensere for dette væsketapet tilsetter vi væske for at produktet skal oppleves saftigere og dermed mørere.

REMA 1000: – Raske å tilberede

– Noen av produktene er naturelle, andre er smakstilsatt med salt, krydder og/eller marinade, og er derfor raske å tilberede på grillen, sier kategori- og innkjøpsdirektør Line Aarnes.

– Tilførsel av saltlake vil både gi ønsket smak, og gi et saftig og mørt produkt.

– Sommerkoteletter er et tradisjonsrikt grillprodukt som er saltet og røkt, og er en av våre bestselgere i grillsesongen.

– Vi har også mange produkter i grillsortimentet som kun er tilsatt krydder. Dermed er det stor mulighet for alle å finne sin favoritt.