– Dette er første gang vi arrangerer landtema-uke, så vi er spent på responsen. Vi har lagt opp til et program med flere gratisarrangementer. Det blir mye film, musikk og italienske farger og følelser, lover kulturhusleder Mariann Torsvik.

Film og foto

Uka starter med en vernissasje. Dette er åpning av en fotoutstilling hvor Flammen stiller ut et knippe blinkskudd fra publikums egne Italia-minner. Utstillingen viser et utvalg av bildene som har kommet inn, og under vernissasjen avsløres også hvem som har tatt de fire vinnerbildene.

Til å bistå seg i denne kåringen har Flammen alliert seg med Kari Tveøy, mangeårig fotointeressert og reiseglad journalist i Varingen og ivrig bidragsyter i Nittedal Fotoklubb. Under vernissasjen vil Tveøy si litt om vinnerbildene, og det blir enkel servering.

I tillegg til fotoutstilling hele uka, blir det hele seks filmvisninger, alle gratis.

– Vi byr på italienske kvalitetsfilmer. Her blir det komedie, dokumentar, drama, barnefilm, blant annet klassikere som «Cinema Paradiso» og den bejublede dokumentaren om Pavarotti, sier kulturhusleder Torsvik.

Vakker musikk

Musikk er en viktig del av italiensk kultur, og i Flammen kan du oppleve tre konserter kommende uke.

Tirsdag blir det lunsjkonsert i biblioteket, med lave skuldre og mulighet til å ta med lunsjkurv. På scenen står dyktige musikere fra kulturskolens lærerensemble. Her blir det italienske sanger ved sopran Silje Mørch og vakre instrumentalklassikere for obo, euphonium, trompet og piano. Ikke minst en oppstemt versjon av «O Sole Mio»!

Torsdag 21. september serveres Dagperlen med det klingende navnet «Made in Italy». Ekteparet Lorenzo og Margrethe Nardocci byr på noe av det vakreste italiensk musikk har å by på, fra napoletanske klassikere til filmmusikk, operaarier og svisker som «Volare».

– Akkurat på denne Dagperlen har vi byttet ut kringlen med en velkjent italiensk dessertkake, sier en hemmelighetsfull kulturhusleder.

Italiensk operaaften

Finalen på den italienske uka i Flammen omtales som et fyrverkeri. Skala Operakor presenterer utdrag fra den mektige operaen «Mefistofele» av Arrigo Boito.

I tillegg byr mezzosopran Tone Kummervold på noen italienske arier, alene og sammen med koret. Tone er mezzosopran og fast ansatt i solistensemblet ved Den Norske Opera og Ballett, og hun bor på Åneby. Flere av operakorets sangere bor også her i bygda.

– Her har nittedalspublikummet en unik sjanse til å høre et veldig bra kor som aldri har sunget i Nittedal før og som har veldig spennende musikk på programmet. I tillegg vil også fantastiske Tone Kummervold bidra til å løfte stemningen, og kalle på de varme, italienske følelsene, lover Torsvik.