– Vi har så langt ingen med påvist koronasmitte i Nittedal, sier kommuneoverlege Tron Hauland Torkildsen til Varingen mandag kveld.
Han fikk prøvesvar fra Ahus i 15.30-tida.
Søndag ble det tatt og sendt til Ahus for analyse smitteprøver fra seks nittedøler. De seks oppfylte følgende to kriterier:
1. De har symptomer på forkjølelse, det vil si feber, hoste, vondt i halsen, tett nese og slapphet.
2. De har vært i en smittesituasjon, det vil si oppholdt seg i et miljø med påvist koronavirus.
– Vi kan ikke si sikkert at de seks ikke er smittet, men med negativt prøveresultat er de ikke lenger i karantene. De kan gå på jobb som vanlig, så sant de ikke jobber i helsevesenet. Vi har sagt at hvis de blir verre, kan de komme tilbake for ny prøve, sier Torkildsen.

Forventer «positive prøver» etter at seks nittedøler ble korona-testet søndag: – Nå handler det mest om å spre pandemien utover i tid
Mandag er det tatt prøver av fire nye nittedøler som oppfyller de to kriteriene nevnt over.
Svara på disse prøvene er ventet tirsdag ettermiddag. Inntil videre er de fire satt i karantene, det vil si at de blir oppfordret om å holde seg hjemme.
Personer som har vært i nærkontakt med person med påvist koronasmitte, får 14 dagers karantene uansett om smitteprøver er negative. Dette gjelder en av nittedølene som det ble tatt prøver av søndag, etter det Varingen forstår.
Helsepersonell som har vært i områder med vedvarende koronasmitte, det vil si for eksempel fastlands-Kina, Hong Kong, Singapore, Japan, Iran, Sør-Korea og regionene Lombardia, Piemonte, Emilia-Romagna og Veneto i Italia, får også automatisk 14 dagers karantene. Kommuneoverlegen kjenner ikke til at dette så langt gjelder noen i Nittedal.
Grunnen til 14-dagersregelen er at inkubasjonstida for koronavirus, det vil si tida fra du blir smittet til viruset bryter ut og gir symptomer, er beregnet å være fra 0 til 14 dager.
– Vi er i en tidlig fase der vi prøver å bremse og isolere, for å unngå at så mange som kanskje 25 prosent av befolkningen blir syke på en gang, sier Torkildsen:
– Vi vet ikke egentlig om kornavirus er mer dødelig enn vanlig sesonginfluensa. De som er ekstra utsatt er gamle, kronisk syke og røykere. Ingen har kunnet ta vaksine mot det nye viruset, som gjør at flere er utsatt.
Ved vanlig sesonginfluensa blir normalt rundt 10 prosent av befolkninga syke. Årets sesonginfluensa har rammet noe mindre enn vanlig, muligens på grunn av at flere har tatt vaksine.