– Mange barn og unge er redde og engstelige for det som nå skjer i Europa, skriver Nittedal kommune på nettet.

Kommunen har funnet fram tre nyttige lenker for samtaler med barn og unge om Ukraina, underforstått krigen i Ukraina som Russland startet torsdag sist uke.

Den første nettsida er den til Unicef.

Unicef skriver at uavhengig av barnets alder bør du som voksen unngå å bygge oppunder frykt og følelsen av hjelpeløshet, selv om du kanskje kjenner på det selv. Trikset er å være ærlig, og samtidig finne en balanse mellom å understreke alvoret uten å skremme, og lære dem om endringene som skjer i verden.

– Gjennom gode samtaler som viser at vi tar barna på alvor, kan vi som voksne både forebygge og dempe bekymringer, samtidig som vi setter barna bedre i stand til å forstå, sier direktør Kristin Oudmayer for barns rettigheter og bærekraft.

Den andre nettsida er den til Klinikk for krisepsykologi.

Nettstedet skriver blant annet:

«Dramatiske hendelser på verdensarenaen finner veien inn i barnerommet, gjennom nettflater, nyhetssendinger og mellom barne- og ungdomsprogrammer. Fra tidligere kriger og krigshandlinger i Golfen, Kosovo, Gaza, Afghanistan og Syria vet vi at en del barn opplevde sterk frykt for at krigen skal ramme også i Norge.»

Den tredje nettsida kommunen anbefaler er den til Statlig spesialpedagogisk tjeneste.

Nettstedet skriver som innledning:

«Barn har behov for å snakke om det som skjer i verden. Vektlegg barnas språklige og kognitive utviklingsnivå med tanke på hva dere snakker om, hvordan dere snakker og hvilke ord som er aktuelle.»