Gå til sidens hovedinnhold

UNDRENDE: Jeg var nylig på tur i skogen like nord for Fuglåsen i Hakadal og kom da over en stor og rar asfaltplass i skogen ved Elnes. Jeg har snakket med flere kjente i dalen, men ingen vet så mye om dette, skrev Birk Systad til Varingen i sommer. Her gjengir vi industrihistorien fra Hakadal, i sin tid ført i pennen av Espen Hofoss i 2004, men nå i oppdatert versjon:

SVARET ER BØLGEKRAFTVERK: Det vil si et testanlegg for å se om man kunne bygge et anlegg i stor skala. Anlegget ble åpnet i 1978/79 og var i drift i tre sesonger før forsøkene ble flyttet til Øygarden utenfor Bergen.

EN ANSELIG SUM: Forsøksdammen ble bygget høsten 1978 og kostet den gang anselige to millioner kroner. Til venstre i bildet står anleggsleder Alfred Kjøler.

FRA STORHETSTIDEN: Slik så det ut da forskere fra senter for Industriforskning eksperimenterte med «fokusering av bølger» på Elnes. Bølgelinsene som ligger midt i dammen, befinner seg ca. 20 cm under overflaten.

GJENBRUK: Rundt 1990 var det stor motorsportinteresse i dalen, og Finn Dotsetsveen (t.v.) og Tommy Rustad mente anlegget muligens kunne brukes til f.eks go-kart. Grunneieren var langt fra enig.

ANNO 2004: Området ble leid ut som lagerplass for det svenske entreprenørselskapet Peab.

ANNO 2020: Naturen er i ferd med å ta over. I tillegg til høydebassenget er HV-leiren i området blitt lagerplass og leirduebanen ble flyttet over riksveien til fylkesgrensa ved Varpet.

Hva skjedde i skogen i Hakadal på slutten av 70-tallet?

Artikkelen er over 2 år gammel
For abonnenter