Nittedal-krutt i første verdenskrig

SPENNENDE HISTORIE: Dag Fredbo med Gunnar Jermans bok om norske oppfinnere som har et lite avsnitt om Georg Frølichs rolle under første verdenskrig.

SPENNENDE HISTORIE: Dag Fredbo med Gunnar Jermans bok om norske oppfinnere som har et lite avsnitt om Georg Frølichs rolle under første verdenskrig. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Grunnleggeren av Nitedals Krudtværk var med å anlegge en stor sprengstoffabrikk i Frankrike under første verdenskrig.

DEL

I år er det 100 år siden Georg Frølich (1844 - 1930) solgte seg ut av Nitedals Krudtværk, som han hadde anlagt 35 år tidligere. Det er også 100 år siden den russiske revolusjonen og 100 år siden skyttergravskrigen på Vestfronten under første verdenskrig endelig begynte å løse seg opp. Frølich hadde en lillefinger med både her og der.

Lokalhistoriker Dag Fredbo har hjemme i bokhylla si ei bok som forteller om nittedølens rolle i første verdenskrig, en av de dødeligste konfliktene i nyere tid.

Franske håndgranater

– Like etter utbruddet av verdenskrigen i 1914 anla Georg Frølich og oppfinner Nils Waltersen Aasen en stor sprengstoffabrikk i skogene mellom Arcachon og Bordeaux, forteller Fredbo og refererer til Gunnar Jermans bok om norske oppfinnere; «Fantasi uten grenser».

Aasen har blitt stående som oppfinner av den moderne håndgranaten, og han fikk ansvaret for å produsere håndgranater for den franske hæren. Frølich hadde fra sin base i Nittedal utviklet det nitroglyserinbaserte sprengstoffet Echo, som tålte slag og støt og som egnet seg godt til granater. Sammen var de dynamitt.

Jerman skriver om den franske Echo-fabrikken: «Tross sterk militær bevoktning lyktes det tyske agenter å sprenge fabrikken i luften, men noen måneder senere var den igjen i drift.»

Historiens ekko

I tillegg til sprengstoffabrikk anla Aasen flere andre fabrikker i Frankrike, der det til sammen arbeidet 13.000 kvinner som i løpet av krigen produserte 16 millioner håndgranater og 26.000 tonn Echo, ifølge Jerman.

I 1916, året før oktoberrevolusjonen, reiste Frølich til Russland for å selge håndgranater, står det i Norsk biografisk leksikon. Året etter solgte han seg ut av kruttverket i Nittedal, med pen fortjeneste, blir det sagt.

I Kruttverket kan vi høre ekkoet fra historiens drønn gjennom veinavna Echostubben og Georg Frølichs vei. En stor komité her i bygda holder på å lage boka om Nitedals Krudtværk, ei bok der det ikke bør mangle spennende stoff.

Artikkeltags