– Hillary B.R. er Marit Bjørgen med fire bein, sier trener Geir Vegard Gundersen til Equus.

Han så hesten første gang som føll. Nå er hun fire år og i manges øyne Norges beste hest. Selv om hun aldri har møtt eliten eller de beste hingstene for den saks skyld. I hestesporten er normalt hingstene bedre enn hoppene, men det finnes unntak. Hillary B.R. er et slikt. Alle hennes 14 starter har endt på samme måte. Med overlegne seirer.

– Hun må være syk eller utsatt for uhell. Hillary B.R. taper ikke om alt går som normalt, konkluderer Magnus Teien Gundersen foran søndagens derbyløp på Bjerke i Oslo.

Trenersønnen er Norges kuskekomet. Som 18-åring ble han historiens yngste kusk til å vinne Kriteriet og i fjor den yngste til å vinne Norsk Travderby, det største løpet for 4-åringene. Som 22-åring har han nå 446 seirer og 31,5 millioner kroner innkjørt. Tall ikke engang Ulf Thoresen – av mange vurdert som historiens beste kusk – var i nærheten av. Det gir selvtillit foran løpet alle sier han skal vinne. Da er fallhøyden ekstra stor.

Familieduell

– Jeg er ikke nervøs, men gleder meg. Jeg er på jobb som vanlig, selv om det er årets viktigste dag og løp, sier Magnus Teien Gundersen. Pappa Geir Vegard har trappet ned på løpskjøringen etter alvorlig sykdom, ulykker og operasjoner. Så sent som i juni i fjor ble han sendt til sykehus etter en voldsom kollisjon på Bjerke.

– Jeg rakk å tenke at «nå er kuskekarrieren over» før jeg traff bakken, erindrer Gundersen senior.

Heldigvis ble ikke det resultatet. Sykdom har redusert løpskjøringen, men 44-åringen er likevel kampklar søndag. Familien har kvalifisert seks hester i de tre største løpene. Alle er seierskandidater, og far og sønn skal kjøre mot hverandre. Uten at det blir snakk om noen «kompiskjøring».

– Hestene har forskjellige eiere, så selvsagt kjører vi for å vinne. Magnus får ingenting gratis av meg. Jeg hater å tape, sier Geir Vegard Gundersen.

I fjor kjørte han og junior inn 4,5 millioner kroner på samme dag. Det kan bli mer i år for travfamilien Gundersen fra Nittedal.

(©NTB)