Gå til sidens hovedinnhold

Helseministeren: – Dropp håndtrykket

Helseminister Ingvild Kjerkol ber folk slutte å håndhilse og gå tilbake til å hilse med albuen.

– Mange av oss har begynt å håndhilse igjen etter å ha brukt albue, hånd til hjertet, nikk og smil i halvannet år. Jeg vil nå oppfordre alle til å droppe håndtrykket og gå tilbake til den smittefrie måten å hilse på, sier helseminister Ingvild Kjerkol (Ap) på en pressekonferanse fredag.

Videre varsler regjeringen at kommuner nå får ta i bruk koronasertifikat, samtidig som de må gi gratis testing til dem som ikke er vaksinert.

En forskrift som vedtas fredag vil gjøre det mulig å ta i bruk koronasertifikat for å gi lettelser til fullvaksinerte, de som har vært koronasyke det siste halvåret eller har testet negativt for covid-19 de siste 48 timene.

Man må altså ikke være vaksinert for å bruke sertifikatet, understreker regjeringen. Forutsetningen for at kommuner kan begynne å bruke sertifikatet i kontroll, er at de har fattet vedtak om smitteverntiltak.

– I tillegg må kommunene ha et tilbud om gratis hurtigtest til dem som ikke er vaksinert. De arrangementene og virksomhetene som skal bruke koronasertifikat, bruker en kontrollapp for å kontrollere om sertifikatene er gyldige. Barn og ungdom under 16 år trenger ikke koronasertifikat, sier helseminister Ingvild Kjerkol (Ap).

Ellers skjerper regjeringen innreisetiltakene og kontrollen ved grensene neste uke. Da må alle registrere seg før innreise, og det blir krav til testing, kom det fram under fredagens pressekonferanse.

Kommentarer til denne saken