Sara Aimée Smiseth er kjent som en framragende pianist og verbal formidler, og hun har utviklet en helt egen konsertform, der hun kombinerer ferdighetene ved tangentene med kompetansen hun har som foredragsholder og formidler.

«Dette er noe av den mest vettuge musikkformidlingen jeg har hørt», skrev Klassekampens anmelder Magnus Andersson etter å ha hørt hennes konsertforedrag om Agathe Backer Grøndahl.

Europa 1901

Denne gangen er det ikke èn komponist, men ett europeisk år som er tema. 1901 ble regnet som det første året i det 20. århundret. Samtidig som europeere fortsatt hadde en solid fot i det 19. århundre, så mange mot en ny tidsalder - med alt den skulle bringe. Begynnelsen av det nye århundret var preget av optimisme og stor tro på fremtiden. Det var en tid i Europa med fred, teknologiske fremskritt og et blomstrende kulturliv.

Konserten «Europa 1901» er et musikalsk og historisk tverrsnitt av dette året, rammet inn av musikk. Pianist og musikkformidler Sara Aimée Smiseth gjør et dypdykk i hva som rørte seg i Europa, og forsøker å fange tidsånden med musikk av seks spennende og ganske ulike komponister som var virksomme i 1901.

Her blir det musikk av Edward Elgar, Jean Sibelius, Claude Debussy, Sergei Rachmaninov, Enrique Granados og ukrainske Karol Szymanowski.

Sara Smiseths år

Sara Aimée Smiseth er utdannet ved Norges Musikkhøgskole med en master i solo klaver og en bachelor i musikkvitenskap. I tillegg til solokonserter har hun jobbet med flere av landets fremste kor og orkestre som akkompagnatør - i konserter og på plateutgivelser. Av dirigenter hun har samarbeidet med finner man blant andre kapasiteter som John Rutter, Grete Pedersen, Carl Høgset og Per Oddvar Hildre.

I 2022 er Sara blant annet aktuell med USA-turné, en ny app med sangskatter for barn og sitt debutalbum som solist, et album som kom ut i mars og som har mottatt strålende anmeldelser. «Den nære lyden får fram detaljene i musikken og i Smiseths fabelaktige pianospill» skrev Ola Nordal i Ballade. Amerikanske Fanfare og deres anmelder, Peter Rabinowitz skriver: «Smiseth makes a strong impression on her disc debut, showing herself to be a sensitive musician with a fine sense of color.»

I tillegg til album, app og turneer, er det knyttet store forventninger til hennes nyeste konsertforestilling «Europa 1901» som altså har premiere i Flammen tirsdag 18. oktober.