Ny 6. plass for Hans Christer

TO 6. PLASSER OG EN BRONSE: Hans Christer Holunds OL-innsats har vært meget bra. (Arkivfoto)

TO 6. PLASSER OG EN BRONSE: Hans Christer Holunds OL-innsats har vært meget bra. (Arkivfoto) Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Finske Ivo Niskanen vant 5-mila etter å ha gått fra feltet tidlig. Det ble 6. plass på Hans Christer Holund etter et jevnt bra løp.

DEL


På lørdagens 50 km klassisk med klisterføre var Sundby, Iversen, Dyrhaug og Holund de norske deltagerne. To runder på fire km hver skulle gås seks ganger, og det var lov å bytte ski to ganger underveis.

Allerede på den første runden i den andre firekilometeren satte Sundby opp et tempo så det ble strekk i feltet. Alle de norske var godt med, men Dyrhaug måtte bytte en stav etter 7 km. De norske viste seg fram i tet etter snaue mila, og Holund passerte i tet etter 10 km med 25 mann igjen i hovedfeltet.

Etter en tredel av distansen (16,7 km) byttet de norske ski første gang, og Sundby slo av staven til russiske Bolshunov, som ikke byttet ski da.

Niskanen mente alvor

Allerede på dette tidspunktet la Ivo Niskanen inn rykket og fikk med seg Poltoranin fra Kasakhstan. Holund lå litt bak i gruppa der det var 13 løpere igjen. Niskanen tråkket til skikkelig, men Niklas Dyrhaug klarte å få kontakt etter 20 km, mens det luke bakover. Holund lå som nr 8, 11 sekunder bak, sammen med Emil Iversen, som deretter datt av.

Ved 23 km ledet Niskanen og Poltoranin rundt 20 sekunder foran gruppa bak. Dyrhaug slapp seg ned til gruppa med Cologna, Sundby, Harvey, Bolshunov og Holund, rundt 20 sekunder bak de to i tet. Bolshunov byttet ski halvveis (25 km), og tok etter hvert opp jakten på de to i tet, der Niskanen måtte dra alene. Dyrhaug og Cologna falt av gruppa bak.

Bolshunov tråkker til

Etter drøyt halvgått løp begynte de andre å slite med tempoet til Niskanen. Bolshunov var den eneste som gikk raskere, og etter 30 km hadde han hentet inn Poltoranin. Sundby, Harvey og Holund tapte terreng og var minuttet bak etter 30 km. Etter 2/3 av distansen (33,3 km) ledet Niskanen med 13 sekunder på Bolshunov og 25 til Poltoranin. som i likhet med de norske og Harvey valgte å bytter ski, De var 1,40 bak finnen ved runding og hadde fått selskap av russerne Chervotkin og Larkov som ikke byttet ski.

Ved passering 37,5 km var Bolshunov på bakskiene til Niskanen, Poltoranin 50 sekunder bak og de norske over to minutter bak. Chervotkin var i ferd med å falle av gruppa bak der Larkov dro gruppa.

Avgjorde før mål

Med drøyt 8 km igjen valgte Niskanen å bytte ski og tapte dermed drøye ti sekunder til Bolshunov. Men etter et par km hadde han hentet inn russeren. Poltoranin begynte å tape veldig mye, og fem km før slutt gikk han ”rett i veggen”. Gruppa bak hentet 40 sekunder på en halv kilometer, og skulle dermed gjøre opp om bronsen.

Halvannen kilometer før mål tråkket Niskanen til for n’te gang, og Bolshunov hadde ingen ting å svare med. Russeren Larkov avgjorde bronsekampen opp den siste bakken, og Hans Christer på 6. plass var 13 sekunder bak. Sundby kunne nok tatt 4. plassen med litt mer benstrekk over streken, men ble nr fem, tidelen bak Harvey.

– Var ikke god nok

– Dette var en av de tøffeste femmilene jeg har gått, sa Hans Christer i intervju med TV Norge. – I dag var jeg ikke god nok. Jeg har ikke det nivået inne som de beste. Da Niskanen tråkket til var jeg ferdig, og det er kjedelig å ikke være i nærheten. Så jeg har en jobb å gjøre framover.

– Jeg ser at Niskanen går, og om jeg hadde hatt krefter skulle jeg vært med. Men det var ikke mye jeg fikk gjort. Jeg gikk alt jeg kunne, men de bare siger ifra, og det er kjedelig. De hadde et gir jeg ikke hadde. Samtidig ser jeg jo at Poltoranin fikk det skikkelig, og det er sånn som kan skje på en femmil.

– I forhold til skia så hadde jeg litt dårligere feste i starten, så det var godt å få bytta ski. Men det var et vanskelig føre, så det er vrient å få perfekte ski. Skulle jeg gått om igjen hadde jeg kanskje lagt på mer feste, men det er min avgjørelse hva slags ski vi får underveis. Og det er en avveining, for mer feste gir samtidig dårlige glid, påpeker Hans Christer, som reiser hjem fra OL med en bronse og to 6. plasser. Det er mer enn godkjent!

Resultater 5-mila:

1. Niskanen 2.08.22

2. Bolshunov +18,7 sek bak

3. Larkov +2.37 bak

4. Harvey + 2.43,6 bak

5. Sundby + 2.43,7 bak

6. Holund + 2.50 bak

7. Rickardson +3.50 bak

8. Jaks +4.10 bak

9. Cologna +4.21 bak

10. Iversen +4.36 bak

11, Patterson, USA(!) +4.52 bak

12. Chervotkin +4.56 bak

13. Dyrhaug 4.58 bak

14. Katz +5.10 bak

15. Poltoranin +5.15 bak


Artikkeltags