Søndag blir det storslagen feiring på Sørli med gratis pølser og marsipankake. Du kan gå på rulleski med Hans Christer Holund og Bente Skari. Ja, det blir full rulle.

Denne uka har det vært hektisk aktivitet på skistua og ikke minst på Teams for styret i Nittedal IL skigruppe. Det er mye som skal ordnes før den store dagen. Har vi bestilt nok pølser fra Bunnpris? Kake med NIL-logo fra Askepott? Hvem kommer av inviterte gjester? Og hvor mange kommer til Sørli på søndag? For det er ikke bare snorklipping av løypa, taler og kjendiser. Rett etter åpningen vil også høstens våteste og vakreste eventyr, Gjørmeløpet, starte. Høydepunktene står regelrett i kø og det starter med åpningen av Rulleskiløypa klokka 11.

– Rulleskiløypa er utrolig viktig for rekrutteringen, sier leder i skigruppa Gry Stensrud.

Skigruppa teller i dag over 400 medlemmer og de anslår at minst 200 av dem går på rulleski, så dette er ingen sport for spesielt interesserte. Flere konkurrerer både i og utenfor bygda på rulleski.

Fram til nå har foreldre måttet kjøre barna til Lillomarka eller Skedsmo for å trene. Nå har de en rulleskiløype i nærområdet, og det kan bety at barn begynner tidligere å gå på rulleski. Mange av ungdommene trener i dag på veien og det kan være trafikkfarlig når det er vått, glatt og mørkt. En rulleskiløype betyr mye for trafikksikkerheten.

Og apropos sikkerhet. Det er viktig at folk ikke sykler i rulleskiløypa, men at man går i skiløypa på grusen ved siden av asfalten. Rulleskiløperne kommer i stor fart og da kan det oppstå farlige situasjoner. Det jobbes med å forbedre grustraseene langs asfalten på noen steder der den ikke er blitt bra nok ennå.

Styret er svært fornøyd med hvordan anlegget er blitt, og etterhvert skal det også bli grønt og fint rundt løypa.

– Vi har korte, flate partier og utfordrende bakker. Rulleskiløypa er universelt utformet slik at alle kan bruke dem. Både friske og funksjonshemmede kan nå gå på rulleski i trygge omgivelser, sier anleggansvarlig Ulf Dobloug.

Han håper at rulleskiløypa etterhvert kan kobles på skiskytternes planlagte rulleskiløypa på Sagerud. Da blir den nesten dobbel så lang.

Det er ikke bare Hans Christer Holund og Bente Skari som kommer til Sørli på søndag. Kjartan Nesbakken Haugen fra Nidelv IL, som er i verdenstoppen i paralangrenn, tar også turen til åpningen. Det legges også opp til lek og moro på Firkanten i hesteskoen. Der blir det satt opp kjegler slik at barna kan spille rulleskibandy. Skigruppa har en del rulleski til utlån, men barna må ha med skøytesko.

«Halleluja», « Endelig» og «Gratulerer til Nittedal IL»! I kommentarfeltene på Facebook er det religiøs stemning etter at 2,2 kilometer asfalt nå dekker deler av lysløypa. Det er mange skal takkes under åpningen på søndag.

– Rulleskiløypa har ikke vært mulig å realisere uten sponsoren Sparebankstiftelsen Jevnaker, Lunner og Nittedal, Spillemidler fra Norsk Tipping og en enorm dugnadsinnsats, sier styret.

Søndag pågår også TV-aksjonen Leger uten grenser. Alle inntektene fra Gjørmeløpet eller Høstslippet, som det også kalles, går uavkortet til TV-aksjonen. Det koster minimum kroner 50 å delta, så her er det mulighet til å «gi til det svir» for en god sak.

Den yngste klassen 2017 og yngre starter klokken 13 og så går det slag i slag. Det er kiosksalg av boller, kaker, vafler og kaffe, og har du ikke lyst til å ta deg helt ut under løpet er det mulig å melde seg på showklassen. Det blir sikkert full rulle der også.