(AO)– Det kan synes som en litt utbredt misforståelse at man ikke skal ha røykvarsler på badet eller vaskerommet.

Det sier Ole Johan Ingebrigtsen. Han er avdelingsleder ved Nordhordland og Gulen interkommunale brannforebyggende avdeling.

Ifølge Ingebrigtsen er det nemlig et must med røykvarsler på badet.

– Der du har vaskemaskin og tørketrommel i bruk er en risikosone, og i slike rom bør du alltid ha en røykvarsler. Bruker du vaskemaskin eller tørketrommel om natten, kan en røykvarsler være en effektiv livsforsikring dersom det oppstår en brann, sier han i en pressemelding fra Tryg Forsikring.

I 2020 var det 613 branner i Oslo fylke. Det er nesten dobbelt så mye som tredjeplass på listen. Viken fylke hadde også 613 branner i 2020. Hele lista kan du se nederst i saken.

Frykter flere nattebranner

I spørreundersøkelsen, avsluttet nå i november, svarer 2 av 10 at de har brukt vaskemaskin, tørketrommel eller oppvaskmaskin om natten på grunn av økte strømpriser. Det tilsvarer rundt en halv million husstander.

– Vi frykter at antallet brannskader vil øke betydelig hvis tusenvis begynner å bruke vaskemaskin eller tørketrommel midt på natten for å spare penger. Det er forståelig at man vil unngå høye strømregninger, men ikke gjør det mens alle i huset sover, sier Torbjørn Brandeggen, kommunikasjonsrådgiver i Tryg Forsikring.

Han fortsetter:

– At hele 6 av 10 ikke har røykvarsler på bad eller vaskerom er skuffende. Grip dagen, få en røykvarsler der vaskemaskinen står, så sover du litt tryggere.

Nye nettleiepriser fra nyttår

Fra nyttår innføres et nytt prissystem for nettleie som vil medføre at mange vil få differensierte priser gjennom døgnet på nettleien også, noe som trolig vil forsterke prisforskjellen mellom dag og natt. Brannvesenet er bekymret over utviklingen.

– Vi har sett flere tilfeller av branntilløp rundt om hvor vaskemaskiner eller tørketromler har vært medvirkende. Generelt anbefaler vi å være til stede hele tiden når man bruker slike apparater, og unngå for all del å bruke maskinene om natten dersom alle sover, forklarer Ingebrigtsen i pressemeldingen.

– Det du sparer i strømutgifter da kan fort bli mye dyrere. Natten, når alle sover, er den farligste tiden dersom det oppstår en brann, avslutter han.

I spørreundersøkelsen, foretatt av YouGov, svarer i tillegg 2 av 10 at de på grunn av økte strømpriser har brukt vaskemaskin, tørketrommel eller oppvaskmaskin uten at noen har vært til stede.

I fjor var det 3383 branner og branntilløp, 45 personer mistet livet i brann. Det viser en oversikt fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB).

Fylkesoversikt antall branner i 2020:

 • Oslo: 613
 • Viken: 613
 • Trøndelag: 370
 • Vestland: 360
 • Vestfold og Telemark: 310
 • Agder: 252
 • Innlandet: 248
 • Rogaland: 207
 • Møre og Romsdal: 152
 • Nordland: 130
 • Troms og Finnmark: 128