Den 25. januar 1973 landet en ung pakistansk kvinne på Fornebu flyplass i Oslo. I ventehallen sto ektemannen, med både bolig og jobb ved Oslo Reiseeffektfabrikk. Kvinnen var spent, og lykkelig uvitende om livet som ventet henne i verdens mest likestilte land.

Mandag kveld kommer Majid til Nittedal bibliotek for å snakke om en oversett del av norsk historie.

- Shazias mor var ikke alene. Det er kommet tusenvis som henne til Norge. Men i tiår etter tiår levde innvandrerkvinnene på utsiden av samfunnet, bortgjemt og glemt. Likevel har de oppfostret en generasjon med døtre som knuser patriarkat og glasstak. Den unge kvinnen som kom til Norge for snart femti år siden, skulle med tiden bli mor til fem jenter. En av dem er Shazia Majid, som har skrevet denne boken, skriver biblioteket i en pressemelding. Hva har kvinnene vunnet, og hva gikk tapt? Majids bok er fortellingen om en blind flekk i norsk historie. Det er kvinnenes fortelling - fra innsiden av patriarkatet.

Shazia Majid (f. 1974) er journalist og kommentator i VG. Hun er dobbelt SKUP-diplom-vinner og har i en årrekke vært en sterk stemme i den offentlige debatten. Ut av skyggene er hennes første bok. For boken har hun mottatt Bokhandelens sakprosapris og den ble også nominert til Brageprisen og Litteraturkritikerprisen for beste sakprosa i 2019.