(Nettavisen): «Hvor mye gir man i bryllupsgave?»
Det spørsmålet er det nok mange som har googlet, men hvis du klikker deg videre inn på et av de mange forumene som har dette som tema, blir du egentlig ikke så veldig mye klokere.
- Vi nordmenn er veldig opptatt av pris på gaver. Vi gir gjerne litt for mye enn for lite, uansett om det er bryllupsgaver, konfirmasjonsgaver eller bursdagsgaver. Mange bekymrer seg for om de gir nok, og det er gjerne slik at det er de som har dårligst råd, som føler mest på dette, sier Silje Sandmæl, forbrukerøkonom i DNB og økonomisk rådgiver i «Luksusefellen», til Nettavisen.
Nordmenn gir over tusen kroner
Se hva naboen har solgt boligen for i sommer
I en fersk undersøkelse utført av DNB, kommer det frem at nordmenn gir i gjennomsnitt 1.136 kroner i bryllupsgave.
Undersøkelsen er utført blant 1020 nordmenn. 38 prosent gir mellom 500 og 999 kroner, og det er i størst grad de unge (under 40 år) som oppgir at de vil holde seg under tusenlappen. 37 prosent gir mellom 1000 og 1499, mens 14 prosent gir mellom 1500 og 2499 kroner.
Det er cirka like mange som ville gitt over 2500 kroner (seks prosent), som de som ville gitt under 500 kroner (fem prosent).
Hvis bryllupet blir arrangert i utlandet, og du dermed må ut med en del penger for reise og overnatting, mener 26 prosent at det er OK å droppe gaven. 50 prosent mener imidlertid at man likevel må kjøpe gave.
- Vær personlig
Badevannet er kaldere enn du tror - se kommunens målinger
Sandmæl mener man bør gi bryllupsgave etter lyst og lommebok.
- Selvfølgelig handler det litt om hvor nær man er bryllupsgjesten, men det finnes ingen fasit på hvor mye man bør gi. Et sted mellom 500 og 1000 kroner er nok vanlig, men i stedet for å tenke så mye på hvor mye du gir, synes jeg heller man kan tenke på hva man har lyst til å gi, sier Sandmæl.
Alle som har feiret bursdag, bryllup eller konfirmasjon, vet jo at det gjerne er de personlige gavene man husker best - uavhengig av pris. Så man har alt å tjene på å være litt kreativ når man skal gi en gave til noen.
- Dette gjelder også i bryllup. En personlig gave kan være alt fra et puslespill med bilde av brudeparet, til et album, en opplevelse eller en tjeneste. Ikke tenk så mye på hva alle andre gir.
Dyrere som singel?
Hvis man går i bryllup som singel, er det mange som ender opp med å bruke mer penger på gave enn hvis man kommer sammen med kjæresten sin.
- Hvis man spleiser på gave, er det viktig å huske på at man deler summen per snute. Altså, hvis man skal gi 500 kroner hver, skal paret gi 1000, sier Sandmæl.
Fikk hovedrolle: – Mona ga meg et spark i rumpa
- Brudeparet må ta ansvar
I noen tilfeller kan det å gå i bryllup bli en såpass dyr opplevelse, at enkelte ser seg nødt til å finne opp unnskyldninger for å ikke være med, rett og slett fordi de ikke har råd.
- La oss si at utdrikningslaget koster 1000 kroner, gaven koster 1000 kroner, du har kjøpt deg penklær til 1000 kroner og bryllupet i tillegg legges til utlandet... Da blir det fort 10-20.000 kroner, og det er det egentlig ikke så mange som har råd til.
Sandmæl mener derfor at brudeparet må ta sin del av ansvaret når det kommer til å sørge for å holde gjestenes utgifter nede.
- Brudeparet må hjelpe gjestene litt her. Gifter man seg utenlands, bør det stå tydelig i invitasjonen at ingen skal komme med gave. I slike situasjoner er bryllupet dyrt nok i seg selv, sier Sandmæl, og fortsetter:
- Det samme ansvaret bør forlovere ta når de arrangerer utdrikningslag. Tenk på økonomien til de som skal delta, og husk at det trenger ikke å koste så mye å ha det morsomt.