– Vi gleder oss veldig, sier dirigent for Nittedal og Hakadal Janitsjar, Philip Hannevik. Janitsjaren har satt sammen et mektig og poetisk program med alt fra Holmenkollmarsj og Grieg til folkemusikalske innslag og en hyllest til det ukrainske folk.

Dyktige damer

– Dette blir en time med flott musikk og tekster som priser våren, friheten, musikken og landet vårt, sier kulturhusleder Mariann Torsvik.

I tillegg til janitsjarens bidrag, synger sopran Silje Mørch blant annet «Solveigs sang» akkompagnert av Ole Johannes Kosberg på flygel. Silje er velkjent for mange her i Nittedal, gjennom mange år som solist og korist. Sopranen med den lyse klangen og de lekne trillene har en bachelor i klassisk sang etter å ha avsluttet studiene ved Griegakademiet i Bergen.

Sammen med Nittedal og Hakadal Janitsjar gir unge Mørch også en helt spesiell versjon av Ketil Bjørnstads mest kjente musikalske perle, «Sommernatt ved fjorden».

Berit Cardas (fiolin) og Bjørg Lewis (cello) står også på scenen i Flammen 17. mai. Tvillingssøstrene, som utgjør halvparten av den verdensturnerende Vertavokvartetten, har håndplukket musikalske godbiter tilpasset nasjonaldagen.

En dugnadstradisjon

17. mai-tradisjonen med en ettermiddagsforestilling til inntekt for kulturhuset har mer enn 20 års fartstid, og Janitsjaren har vært med på svært mange av disse forestillingene.

Det samme gjelder så til de grader Vigdis Gjelsvik. Også i år har hun hentet fram noen tekstskatter som hun deler med publikum. Inntektene går til Flammen-fondet, for utstyr og utsmykking i kulturhuset, og ildsjelene bak dugnaden lover en feststemt matinétime.

– Det er fantastisk med så mange flotte utøvere på scenen i dette dugnadsprosjektet, sier kulturhusleder Mariann Torsvik.

Hun forsikrer publikum om at de rekker både barnetog og dagarrangement før de drar til Flammen, og at de også har hele kvelden fri til middag og andre nasjonaldagssysler. Tradisjonen tro varer forestillingen kun én time, og den er uten pause.