Gå til sidens hovedinnhold

Feiret 50-årsjubileum et år på etterskudd

Fredag 29. oktober kunne endelig Nittedal Kunstforening feire sitt 50-årsjubileum på Utheim grendehus, en markering som har vært utsatt i et år.

Nittedal Kunstforening ble stiftet 19. oktober 1970 i peisestua på Nittedal ungdomsskole med Lars Kolflaath som leder. Nittedal Kunstforening har vært en viktig formidler av billedkunst og kunsthåndverk i bygda.

Formidling

Foreningen har i alle disse årene klart å gi kunstelskende i bygda en mulighet til å se kunst i nærmiljøet og gjøre kunstopplevelser lett tilgjengelig. Nettopp nærheten betyr spesielt mye for dem som ikke har anledning til å reise ut for å se kunst.

Selve kjernen i arbeidet til kunstforeningen er formidlingsvirksomhet. Dette skjer gjennom tre utstillinger i året, der Juleutstillingen er spesielt populær. Videre har foreningen en årlig heldagsutflukt med buss til en utstilling med kjente kunstnere, medlemskvelder med god mat og kunstforedrag, samt gallerirunder til aktuelle utstillinger. Virksomheten er basert på medlemsavgift og salg av kunst.

Fant sitt sted

Kunstforeningen drev fra begynnelsen av en omflakkende tilværelse rundt omkring i bygda. De første 20 årene hadde de blant annet utstillinger på Vertshuset Dam, Åneby bedehus, Haugbit Foss, Solli, Nygård, Nittedal kommunehus, Nittedal bibliotek og aulaen på Bjertnes videregående.

Men for 30 år siden fikk de endelig et fast tilholdssted på Utheim grendehus, og utstillingene har siden da hatt tilhold der.

Det var også på Utheim at 60 feststemte medlemmer endelig kunne møtes igjen, og feire begivenheten og samværet. Kvelden ble åpnet med lyrikk og musikk med Helene Jensen og Vigdis Gjelsvik, som fremførte «Kunstneren» av André Bjerke og «Gutta» av Lars Saabye Christensen.

Kunstens betydning

En av Norges mest profilerte kunsthistorikere, forfatter og dramatiker Tommy Sørbø, holdt deretter et interessant foredrag. Temaet for foredraget var «Kunst - jåleri, religion eller nytte?». Sørbø er en populær kunstformidler og aktiv samfunnsdebattant, og har skrevet en rekke bøker om kunst og kultur, flere av dem med humoristisk vinkling.

Med lysbilder av kunstverk, både historiske og fra nyere tid, som understøttet foredraget spurte han: Er kunst bare pynten på kaka, når alle andre behov er dekket? Kan det være en erstatning for religion? Kan det være som konsept, der kun opplevelsen av et kunstverk er selve kunsten?

Foredraget var interessant og opplysende om refleksjoner og teorier om hva kunst er og hva det kan være, og hva som rører seg i kunstverdenen.

Ildsjeler hedret

Unni Nordkild Skjønsberg, leder i kunstforeningen, snakket om hva en kunstforening er, hvordan den drives lokalt i dag og hva den betyr for nærmiljøet. Uten ildsjeler med stort pågangsmot ville ikke kunstforeningen vært der den er i dag, og tre ildsjeler ble spesielt hedret på jubileumsfesten.

Harald Unstad har vært leder i hele 25 år, Sverre Ringard har vært leder i 10 år, mens Anne Riste Skjelbreidalen har ført regnskapet i 30 år. I mange av disse årene har hun også vært kasserer, og hun har fortsatt dette vervet i det nåværende styret.

Etter det historiske tilbakeblikket på virksomheten gjennom 50 år kunne gjestene hygge seg med ost og rødvin, kaffe og jubileumskake.

Kommentarer til denne saken