Gå til sidens hovedinnhold

Færre smittet med korona enn først antatt

Et omfattende studie, hvor 28.000 nordmenn har deltatt, viser at færre har hatt covid-19 enn man trodde. Det har altså vært lite skjult smitte i Norge.

(NTB) – Positivt, sier FHI.

Deltakerne har blitt bedt om å sende inn blodprøver som er blitt analysert for å se om det finnes antistoffer i blodet.

De nasjonale, gjennomsnittlige resultatene viste ifølge NRK at 0,9 prosent hadde antistoffer i blodet.

– Dette betyr at norske myndigheters strategi har fungert veldig godt. Også de som har sporet smitten, har gjort en god jobb. Det finnes nesten ikke mørketall. Man har klart å fange opp nesten alle som har hatt covid-19 i Norge, sier Torkjel Sandanger ved Norges arktiske universitet (UiT).

Flest ungdommer

Han har sammen med sin kollega, Erik Anda, ledet studien. Ifølge forskerne var det ungdommene som hadde høyest andel antistoffer, med 1,9 prosent.

Fagdirektør Frode Forland i Folkehelseinstituttet (FHI) sier at de fryktet at mørketallene var høyere enn det resultatet viser.

– Det er viktige funn, og veldig positivt overraskende funn. Det tyder på at det norske arbeidet med å slå ned pandemien, faktisk har vært ganske effektivt, sier han.

I FHIs siste modellering , anslås det at 166.000 nordmenn har hatt covid-19, altså rundt 3 prosent av befolkningen. I disse modelleringene legges det til grunn at man kun har påvist 62 prosent av tilfellene.

En av ti nordmenn har fått koronavaksine

557.045 nordmenn har nå fått første dose av koronavaksinen. Det er 10,3 prosent av befolkningen. Det viser de siste tallene fra Folkehelseinstituttets (FHI) vaksinasjonsstatistikk.

Det trengs to vaksinedoser for å bli fullvaksinert, og så langt har 267.795 personer også fått den siste dosen.

Helsemyndighetene har fått kritikk for at vaksineringen går sakte, men det er varslet at tempoet vil ta seg opp med flere leveranser de neste ukene.

Nesten dobbelt så mange kvinner som menn, har fått den første dosen med vaksine. Totalt er det snakk om 363.293 kvinner, og 193.752 menn.

Det er flest vaksinerte i aldersgruppene 75–84 år (205.532), 16–44 år (108.527) og over 85 år (105.334). Helsearbeidere og den eldste delen av befolkningen er prioritert i vaksineringen.

Helsemyndighetenes vurdering har vært at befolkningen ned mot 45 år må vaksineres før gjenåpningen kan starte for fullt, og FHIs mest optimistiske anslag er at dette punktet kan nås rundt pinse. Men da forutsettes det at AstraZeneca-vaksinen tas i bruk igjen fra og med neste uke. En avgjørelse om dette er varslet fredag. Bruken er stanset etter at enkelte vaksinerte har fått alvorlig blodpropp.

Kommentarer til denne saken