Antallet bilsmeller falt kraftig i desember i fjor.

– Da satt vi hjemme og ventet på vaksinen. I år tror jeg antallet bulkinger fyker i været igjen når nordmenn skal på juleshopping, sier Roger Ytre-Hauge, fagsjef på motor i Frende Forsikring.

I fjor ble det meldt inn drøyt 23.000 ulykker med personbiler til norske forsikringsselskap i desember. De tre foregående årene var det aldri under 35 000 desembersmeller. Tallene kommer fra Finans Norge.

Stor reduksjon

– Det er et kjempefall i antallet ulykker og en gledelig bieffekt av en ellers lite hyggelig koronatid, sier Ytre-Hauge via en pressemelding fra selskapet.

Også kostnadene falt som en stein. I desember 2020 kostet bilsmellene med norske personbiler snaut 520 millioner kroner. Året før var kostnaden 761 millioner. Det er en fall på mer enn 30 prosent. I fjor var desemberkalenderen mindre fullpakket enn vanlig. Avlyste skoleavslutninger, førjulsmøter, julebord og konserter ga mange en mindre stram kalender.

– Jeg er redd vi skal ta igjen noe av det tapte i år. Det blir mange hektiske dager i år. Sammen med mørke dager, varierende vær og småglatte veier er det oppskriften på småbulking, sier fagsjefen.

Parkeringsplasser er versting

– Bulking på parkeringsplasser er klassikeren. Folk har dårlig tid inn eller ut og så smeller det. Du kommer ikke spesielt fort videre hvis du må skrive ut skademelding. Ta deg heller fem ekstra sekunder og få skikkelig oversikt, sier Roger Ytre-Hauge.

Fagsjefen minner også om at du må skrape rutene skikkelig for eventuell is og snø før du kjører.

– Hvis du ikke gjør det kan du skape farlige situasjoner. Og hvis politiet tar deg blir det bot på 2.600 kroner hvis du har skrapt for lite, sier Ytre-Hauge.

Hovedregelen er at «vindusviskerfeltet» på frontruten og sidevinduene foran må være fri for is og snø.

Fire «trygge» dager

Med bakgrunn i fjoråret var det tryggest å legge ut på veien 1. og 2. juledag, etterfulgt av 29. og 31. desember.

– Romjula og nyttårsdagene ser vi en betydelig nedgang i pågangen fra bilister som har vært uheldige. Da har folk senket skuldrene og tilbringer juledagene med sine nære, sier Frendes bilekspert.

Byttedagen 3. juledag brytes imidlertid stillheten.

– Da er det ut på veiene, inn i parkeringshus og mye bulking, sier Roger Ytre-Hauge.